Codul Rutier a fost modificat de Guvernul Romaniei

Magazin Salajean 2 iulie 2007 0

* Noul Cod Rutier a suferit o serie de modificari legislative in cursul saptamanii trecute, prin Ordonanta de Urgenta

Printre modificarile aduse Noului Cod Rutier se numara si schimbarea conditiilor de reexaminare in cazul suspendarii permisului de conducere. Astfel, un sofer caruia i-a fost suspendat permisul de conducere pentru neacordarea de prioritate si nu a provocat un accident rutier, nu va mai trebui sa fie reexaminat.

Reexaminarea acestora se va face doar daca a rezultat un accident grav, iar soferul fie a condus sub influenta bauturilor alcoolice, fie nu a dat prioritate sau a trecut pe rosu, ne-a declarat seful Politiei Rutiere Salaj, comisarul Vasile Sabau.

Actul normativ introduce norme care completeaza cadrul legal in materia gestionarii evenimentelor rutiere usoare prin aplicarea conceptului de constatare amiabila de accident. In acest fel, serviciul public realizat de Politia Rutiera va fi degrevat de o parte din activitati, iar societatile din domeniul asigurarilor vor fi implicate in actiuni de constatare si solutionare a accidentelor usoare.

Sistemul actual de constatare a accidentelor presupune parcurgerea unor proceduri administrative care nu tin seama de intensitatea evenimentului rutier – accident grav, soldat cu victime umane si pagube materiale importante, sau accident usor din care rezulta pagube materiale. Astfel ca, inainte de aceste modificari consecintele au fost negative, atat pentru buna desfasurare a serviciului public, cat si pentru gradul de multumire al cetatenilor in aceasta privinta.

O alta modificare este aceea ca plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei nu se mai depune la serviciul politiei rutiere, ci la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta, urmand ca in baza dovezii inregistrarii acestei plangeri, in termenul legal de 15 zile, prezentata unitatii de politie, permisul de conducere retinut sa fie restituit titularului.

Modificarile se mai refera si la exercitarea unor drepturi ale cetatenilor din statele membre UE.

O alta prevedere se refera la faptul ca politia rutiera poate dispune doar ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar pe partea carosabila, depozitarea acestora fiind atributul administratiei publice locale sau al administratorului drumului public. De asemenea, acestia din urma au obligatia de a amenaja drumuri laterale, cai de acces catre drumurile laterale si locuri de traversare a drumurilor nationale destinate circulatiei animalelor si vehiculelor carora le este interzis, in anumite conditii, accesul si deplasarea pe drumurile publice.

A fost stabilita o egalitate de tratament, prin introducerea sanctiunii suspendarii exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioada de 90 de zile, atunci cand fapta conducatorului de autovehicul sau tramvai a fost urmarita ca infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice. Aceeasi sanctiune se aplica si in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane si instanta de judecata sau procurorul a dispus neinceperea, scoaterea sau incetarea urmaririi penale. Asta doar in cazul in care, pentru regula de circulatie incalcata, ordonanta de urgenta prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »