Codul Fiscal a fost modificat

Magazin Salajean 30 iunie 2008 0

Guvernul a modificat prin Ordonanta de Urgenta, in sedinta de marti, Codul Fiscal. Noile reglementari vizeaza impozitarea cu 10 la suta a dividendelor atat pentru rezidenti, cat si pentru nerezidenti, impozitarea autoturismelor de peste 3.001 centimetri cubi doar in functie de capacitatea cilindrica si neimpozitarea titlurilor de stat emise de unitatile administrative. Modificarile vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2009.

Potrivit Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Salaj, doua dintre aceste modificari au in vedere unificarea la 10 la suta a impozitului pe dividende, dar si impozitarea masinilor de teren in functie de capacitatea cilindrica. Reamintim ca, in urma cu o luna, Comisia Europeana a transmis Ministerului Economiei si Finantelor doua scrisori privind cele doua prevederi ale Codului Fiscal. Comisia avertiza ca impozitul de 16 la suta pe dividende, platit de nerezidenti, este discriminatoriu intrucat rezidentii platesc 10 la suta si ca autoturismele de teren din productia interna sunt impozitate diferit si mai putin decat autoturismele cu capacitate cilindrica de peste 3.001 centimeri cubi produse in alte tari.

Conform DGFP, in nota de fundamentare a actului normativ se arata ca noile prevederi vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2009, avand in vedere ca introducerea de la mijlocul anului 2008 a unei cote diferite de impozit ar genera realizarea unei proceduri diferentiate de impozitare pentru contribuabilii care au incasat dividende in prima jumatate a anului 2008, fata de cei care ar incasa dividende in al doilea semestru.

O alta reglementare vizeaza majorarea perioadei de recuperare a pierderii fiscale de la cinci la sapte ani, in cazul in care sunt domenii de activitate in care infiintarea si dezvoltarea unei afaceri necesita o perioada mare de timp pana la inregistrarea veniturilor din exploatare.

Dobanda si veniturile din tranzactionarea titlurilor de stat si a obligatiunilor emise de unittai administrative vor fi venituri neimpozabile, deoarece platitorul dobanzii este insusi statul sau administratia locala, iar identificarea veniturilor din tranzactionarea acestor titluri de stat si obligatiuni ar insemna cheltuieli de administrare suplimentare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »