CNS Cartel ALFA solicita guvernului solutionarea problemelor grave din sistemul de pensii private obligatorii

Magazin Salajean 3 octombrie 2007 0

Scrisoare deschisa

In atentia Primului Ministru Calin Popescu Tariceanu,

Domnule Prim Ministru,

Speram ca in mileniul III, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, problema securitatii sociale a salariatilor sa devina, pentru guvern si clasa politica, o prioritate, un obiectiv real, nu doar declaratii de campanii electorale.

Desi miscarea sindicala v-a atras atentia, de nenumarate ori, asupra problemelor aparute in reforma pensiilor, constatam ca interesele grupurilor financiare (care se pare ca sunt sursa principala de alimentare a campaniilor electorale si a salariilor unora) sunt prioritare fata de interesul general al salariatilor, nu numai al celor de acum, ci si al urmatoarelor generatii.

Prin pozitia guvernamentala, de indolenta fata de situatia angajarii obligatorii a generatii intregi de salariati in sistemul pilonului II de pensii, va faceti indirect responsabil si partas la degradarea, in continuare, a situatiei viitorilor pensionari. Este o politica tipic communista, de a da aparenta unei inimi deschise, prin cresterea punctului de pensie dar, in acelasi timp, de a lua mai mult cu cealalta mana prin reducerea sistemului de calcul al pilonului I (pensia de stat).

Ce sens mai are introducerea pilonului II de pensii daca in acelasi timp se reduce efectul pilonului I, decat poate ca anumite companii sa faca profit pe spatele salariatilor?

Ce sens are introducerea pripita a sistemului pilonului II de pensii, fara informarea si educarea salariatilor asupra sa? Ce sens are sa se cheltuiasca 400.000 dolari, pe care ii vom plati tot noi, cetatenii, dupa finalizarea perioadei de exprimare a dreptului de optiune?

Ce sens are sa se introduca noi sisteme FNI sau FNA prin reducerea pensiei pilon I (de stat) numai ca sa producem profit la anumite companii de asigurari si sistemului bancar?

Ce sens are sa obligam femeile sa intre in sistem, daca acest sistem le asigura o pensie mai mica decat daca ar ramane in sistemul pensiei de stat ?

In urma cu trei luni, cand s-a hotarat amanarea startului pilonului II de pensii, Guvernul a recunoscut existenta si gravitatea problemelor semnalate de organizatiile sindicale. Cu toate acestea, la doar 3 zile inainte de termenul de demarare fixat, nici una dintre aceste probleme nu s-a rezolvat.

1. Nu este finalizat circuitul financiar de colectare. Legea trebuie sa oblige ca:

a) depunerea, de catre angajator a obligatiilor sociale si fiscale pentru angajator si salariatii sai sa se realizeze cel tarziu pana la data de 20 a lunii urmatoare;

b) transferarea, de catre CNPAS, a banilor catre conturile personale ale salariatilor, sa se realizeze cel tarziu pana la data de 30 a lunii urmatoare (adica in maxim 10 zile dupa varsarea banilor de catre angajator).

2. Legea nu contine (asa cum a atras atentia si CSSPP) suficiente modalitati de sanctionare a societatilor pentru diverse incalcari ale legislatiei.

3. Nu a fost aplicat programul de educare-informare a salariatilor inainte de inceperea perioadei de aderare (programul asteapta inca avizul Bancii Mondiale). Practic, oamenii fac confuzie intre pensia obligatorie si pensia facultativa si nu cunosc inca avantajele si dezavantajele aderarii.

4. Nu a fost modificata in lege prevederea abuziva privind responsabilitatea CSSPP de a creste, prin hotarare proprie, comisionul pe total active (acesta trebuie sa fie atributul parlamentului). Este inadmisibil ca o mana de oameni, numiti pe criterii politice, sa decida majorarea comisionului pe active perceput de administratorii de fond participantilor, mai ales in conditiile in care CSSPP este finantat de catre companiile care administreaza fonduri private de pensii.

5. Nu a fost eliminata discriminarea intre sexe. Adica nu s-a stabilit o contributie la pilonul II din partea statului, pe perioada concediilor maternale sau de crestere a copiilor, asftel incat la pensionare pentru aceleasi conditii sa nu existe diferente intre pensiile femeilor si cele ale barbatilor, in ciuda unui procent egal de contributie.

6. Nu s-au stabilit inca masuri prin care reforma pensiilor (introducerea pensiei private obligatorii) sa nu fie mai degraba in detrimentul viitorilor pensionari. Directionarea unui procent important din contributia la fondul public de pensii catre fondurile private va duce la diminuarea fondului public (si sigur) de pensii si, implicit, la scaderea drastica a pensiilor publice. Victime ale acestor lacune ale legii vor fi atat generatiile imediat urmatoare de pensionari, persoane afectate de aceasta perioada de tranzitie (pentru care am cerut supliment de pensie) cat si cei care, incepand din acest an vor trebui sa se inscrie la un fond privat de pensii.

Asa cum reducerea procentului de contributii CAS nu determina scaderea pensiilor actualilor pensionari, tot asa directionarea celor 2-6% de la fondul public de pensii la fondurile administrate privat nu trebuie sa duca la diminuarea pensiei publice a viitorilor pensionari.

7. Nu s-a modificat legea astfel pe ideea ca Fondul de garantare sa garanteze valoarea efectiv depusa corectata cu inflatia. Practic, astazi, in conditiile prevederilor legislative actuale, Fondul de garantare garanteaza doar o treime (33%) din valoarea depusa reala, ceea ce este abuziv pentru un sistem impus obligatoriu de catre stat.

Deoarece toate aceste probleme trebuie sa apara in cadrul legislativ existent INAINTE de pornirea sistemului si de declansarea procedurii de aderare a populatiei la fondurile private de pensii, v-am solicitat intarzierea datei de lansare a sistemului, atat pentru modificarea cadrului legislativ (prin OUG) cat si pentru realizarea campaniei de informare a CSSPP care are obligatia legala sa faca acest lucru.

Nerealizarea modificarilor legislative si a campaniei de informare pune sub semnul intrebarii interesul adevarat al reformei sistemului de pensii. Dumneavoastra si Guvernul pe care il conduceti aveti intreaga responsabilitate pentru functionarea sistemului si soarta a generatii intregi de actuali si viitori pensionari.

O PENSIE SIGUR} PENTRU SALARIA{I SI NU DOAR O AFACERE PENTRU MULTINA{IONALE!

Cu stima,

Bogdan Iuliu HOSSU

Presedinte

14 septembrie 2007

Sursa: www.cartel-alfa.ro

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »