Clasificarea pe nivele de competenţă – “puntea suspinelor” pentru unităţile medicale

Magazin Salajean 17 mai 2011 0

Clasificarea pe nivele de competenţă  - “puntea suspinelor” pentru unităţile medicale

Toate spitalele din Sălaj vor fi clasificate pe nivele de competenţă, aceasta fiind noua metodă prin care autorităţile centrale vor să eficientizeze sistemul sanitar. Cum pe viitor, fondurile vor fi repartizate în funcţie de nivelul de competenţă, există spitale avantajate, dar şi spitale unde banii vor fi mai puţini faţă de bugetul primit până acum.

Clasificarea pe nivele de competenţă vizează toate spitalele din ţară, urmând să existe cinci categorii, de la competenţă la nivel foarte înalt, până la competenţă limitată. Mai exact, categoria I înseamnă nivel de competenţă foarte înalt, categoria II – nivel de competenţă înalt, categoria III – nivel de competenţă mediu, categoria IV – nivel de competenţă bazal, iar categoria V – nivel de competenţă limitat.

Unităţile medicale din Sălaj au înaintat deja dosare de încadrare în una din aceste categorii, astfel că acum aşteaptă şi opinia Ministerului Sănătăţii faţă de solicitările lor. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Mihai Cheşeli, ne-a declarat că, în conformitate cu Ordinul 323/2011, DSP a înaintat Ministerului Sănătăţii propunerile de clasificare a spitalelor făute de manageri, pe baza fişelor de autoevaluare. „Astfel, există o propunere pentru încadrarea în categoria II, cu plan de conformare, a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zală, pentru categoria IV – Spitalul Orăşenesc Şimleu Silvaniei, pentru categoria IV cu plan de conformare Spitalul Orăşenesc Jibou, pentru categoria V – Spitalul de Boli Cronice Crasna şi Centrul de Sănătate << Acasă >>, pentru categoria V cu plan de conformare Spitalul Salvosan Ciobanca”, a declarat Mihai Cheşeli.

Aşadar, momentan, trei unităţi medicale din judeţ şi-au stabilit un plan de conformare pentru a putea primi gradele de competenţă pe care şi le-au propus, ele aşteptând – ca şi celelalte spitale sălăjene anterior amintite – să treacă “puntea suspinelor” referitor la clasificarea impusă de Ministerul Sănătăţii.

Bani, în funcţie de competenţă

Strategia autorităţilor centrale avantajează din start, în ceea ce priveşte finanţările viitoare, acele spitale care au un grad de competenţă ridicat, adică acelea care oferă o gamă cât mai largă de servicii. Pe de altă parte, ca revers al medaliei este cazul Centrului de Sănătate „Acasă”, unde – în ciuda faptului că sunt oferite servicii de calitate şi de care sunt mulţumiţi pacienţii – banii alocaţi vor fi mai puţini, conform nivelului de competenţă V pe care unitatea îl poate cere dat fiind specificul său – spital pentru bolnavii cronici.

Aceste situaţii sunt întâlnite şi în alte judeţe, apărând şi cazuri unde activitatea medicală a fost grav bulversată. Acesta este cazul Maternităţii Cuza Vodă din Iași, care a anunțat că, dacă nu va fi încadrată în categoria unor spitale similare din regiune, ci într-un grad inferior, nu va mai primi pacienți din alte județe. Purtătorul de cuvânt al DSP Sălaj ne-a declarat că, până în acest moment, astfel de situaţii nu au fost înregistrate şi în judeţul nostru.

Reamintim că, încă de anul trecut, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că sistemul sanitar românesc are nevoie de o asemenea clasificare întrucât astfel sunt stabilite clar atribuţiile şi competenţele spitalelor. Potrivit ministrului, noul sistem de clasificare ajută la stabilirea unor proceduri clare de direcţionare a pacienţilor în sistem, posibilitatea realizării unei strategii de dezvoltare a spitalelor în ceea ce priveşte dotările cu echipamente, dar şi de finanţare a acestor unităţi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »