Circa 500 de copii fara parinti

Magazin Salajean 23 martie 2007 0

Circa 500 de copii fara parinti

Odata cu migrarea fortei de munca spre occident, o noua problema familiala, cu implicatii in viata scolara si in dezvoltarea psihosociala a copilului a intrat in atentia specialistilor din domeniul protectiei copilului. Este vorba de acei copii ai caror parinti au plecat in strainatate la munca, iar ei au ramas in ingrijirea rudelor, situatie care produce, in timp, modificari psihice negative in dezvoltarea copilului, in special pe latura integrarii scolare si a adaptabilitatii sociale.

Potrivit datelor existente la nivelul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, activitatea de monitorizare a copiilor ai caror parinti sunt plecati in strainatate a constituit o noua activitate pentru specilistii din cadrul Directiei. Doar in decurs de 6 luni, au fost identificati 463 de copii ai caror parinti sunt plecati in strainatate. In cazul a 18 dintre acestia, DGASPCS a stabilit o masura de protectie, incredintand copiii rudelor de pana la gradul IV.

Totusi, este posibil ca numarul copiilor care au ramas fara parinti, pe motivul plecarii acestora la munca in strainatate, sa fie mult mai mare. Iar asta, din cauza ca unele primarii la care DGASPCS a trimis adrese solicitand date despre acesti copii nu au raspuns solicitarilor, iar cele care au raspuns au luat in calcul doar parintii care au plecat in strainatate cu acte in regula, ignorand faptul ca multi salajeni au plecat ilegal in occident.

Noi am solicitat primariilor din Salaj sa ne transmita lunar date despre aceasta situatie. In cazul in care am identificat copii ai caror ambii parinti au plecat in strainatate, i-am incredintat pe acestia rudelor, a declarat Violeta Milas, directorul DGASPCS.

Maturizarea tinerilor fara parinti lasa traume in randul adolescentilor, iar asta poate fi cel mai bine exemplificat prin doua cazuri descoperite de DGASPCS, respectiv o eleva de 16 ani, care a ramas insarcinata si un elev de clasa a VIII-a, care a vrut sa se lase de scoala.

Violeta Milas ne-a mai declarat referitor la acest subiect ca exista, la nivel national, un proiect de creare a unui birou de consiliere pentru copiii ramasi fara parinti – pe motivul plecarii acestora in strainatate, la munca, iar atunci cand acest proiect se va concretiza, acesti copii vor putea beneficia de un sprijin mult mai mare din partea autoritatilor competente. Dar noi oricum ii avem in vedere pe acesti copii. Impreuna cu Inspectoratul Scolar Judetean, oferim consiliere si sprijin acelora care sunt in aceasta situatie, a mai spus Milas.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »