Circa 300 de zalauani au refuzat alimentele gratuite de la UE

Magazin Salajean 14 decembrie 2011 0

Circa 300 de zalauani au refuzat alimentele gratuite de la UEAproape 300 de zalauani cu situatie defavorizata nu si-au ridicat, in aceasta toamna, pachetele cu alimente de care beneficiaza prin Programul European de Distribuire a Alimentelor derulat in statele membre de UE. Ca urmare, Primaria Zalau a decis redistribuirea acestor ajutoare catre alti pensionari, someri si familii ale caror venituri sunt foarte mici.

Ca in fiecare an, salajenii cu situatie materiala precara au primit alimente gratuite care provin din stocurile de interventie comunitara si sunt repartizate populatiei conform Hotararii Guvernului nr. 600/2009. Aceste ajutoare acordate prin Programul European de Distribuire a Alimentelor derulat in statele membre de UE erau destinate unui numar de aproximativ 5.500 de persoane cu handicap grav si accentuat (gradul I si II), someri, pensionari cu pensii mai mici de 400 de lei (inclusiv copii si tineri orfani care primesc pensie de urmas pana la 400 de lei, n.r.), si persoane beneficiare de ajutorul social, toti aflati in plata la data de 31 august 2011.

Majoritatea beneficiarilor s-au prezentat pentru ridicarea alimentelor in termenul prevazut de legislatia in vigoare, insa 290 de pachete au ramas si in prezent neridicate. Ca urmare, acestea vor fi redistribuite pe baza unor liste care vor fi trimise administratiei locale municipale de catre Casa Judeteana de Pensii Salaj, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj si Directia Judeteana de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan.

Pachetul alimentar pentru o persoana contine faina (14 kilograme), orez (9 kilograme), malai (10 kilograme), paste fainoase (2 kilograme), biscuiti (1,1 kilograme), lapte praf (1,5 kilograme). Ajutoarele alimentare europene se acorda o singura data pentru fiecare beneficiar in cursul unui an calendaristic. In 2010, peste 6.000 de zalauani au primit sprijinul respectiv.

Ajutoare si in 2012 – 2013

Consiliul pentru agricultura al Uniunii Europene a deblocat, in 14 noiembrie, schema de ajutor pentru persoanele nevoiase, pentru anii 2012 si 2013. Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, a declarat ca serviciile din subordinea sa vor face modificarile necesare pentru continuarea sistemului.

Sistemul european pentru cele mai defavorizate persoane este una din principalele surse de aprovizionare cu alimente in scopuri de caritate. 51 la suta din produsele distribuite in 2010, de catre Federatia Europeana a Bancilor de Alimente, au provenit din acest sistem. In fiecare an, mai mult de 18 milioane de persoane din cele 20 de state membre participante beneficiaza de ajutoare distribuite in cadrul programului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »