Circa 3.000 de diabetici din Salaj ar putea pierde indemnizatiile de handicap

Magazin Salajean 21 februarie 2008 0

Circa 3.000 de diabetici din Salaj ar putea pierde indemnizatiile de handicapCirca 3.000 de salajeni cu diabet de tip II ar putea pierde indemnizatiile de care beneficiaza adultul cu handicap grav datorita unor modificari legislative intrate in vigoare la inceputul acestui an.

Datorita modificarii de la 1 ianuarie 2008 a criteriilor privind acordarea indemnizatiei lunare pentru adultii cu handicap grav, circa 3.000 de persoane cu diabet de gradul II din judetul nostru nu vor mai primi sumele aferente incadrarii unui grad de handicap. In acest moment exista in Salaj 4.005 diabetici cu indemnizatii de handicap, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Violeta Milas, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj. Conform precizarilor facute de medicul specialist Florina Podar, dibeticii de gradul II pot fi totusi incadrati intr-un anumit grad de invaliditate daca boala a adus complicatii grave la rinichi, la ochi sau la amputarea unui membru.

Noile prevederi legislative se refera la intocmirea unui dosar mult mai amplu si amanuntit pentru acordarea de catre comisia din cadrul DGASPC a unui grad de handicap care sa atraga si indemnizatia corespunzatoare. Mai exact, actualmente, dosarul trebuie sa contina: adeverinta si referat medical de la medicul specialist, scrisoare medicala de la medicul de familie, bilet de iesire din spital, evaluare psohologica, rezultatele anchetei sociale de la primaria apartinatoare, acte doveditoare ale identitati si veniturilor. Acordarea gradului de invaliditate va tine cont nu doar de datele medicale, ci si de cele sociale, privind, de exemplu, veniturile, mediul familial sau alte probleme. In ceea ce priveste valoarea indemnizatiilor de handicap, acestea sunt, pentru gradul I de invaliditate de 186 de lei Ia care se adauga 80 de lei pentru bugetul personal complementar, pentru gradul II de 154 de lei plus 63 de lei buget complementar, respectiv 31 de lei pentru gradul III de invaliditate. In plus, persoanele cu handicap beneficiaza de gratuitate pentru transportul in comun (oriunde in tara) dar si pe cel feroviar, la care se adauga reduceri importante la plata taxelor si impozitelor. Conform datelor oferite de conducerea DGASPC, la data de 19 februarie

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »