Circa 28.000 de bovine – testate pentru depistarea TBC

Magazin Salajean 21 ianuarie 2011 0

Circa 28.000 de bovine - testate pentru depistarea TBC

Medicii veterinari au incheiat campania de tuberculinare la cele aproximativ 28.000 de bovine din ograzile salajenilor, scopul urmarit fiind depistarea exemplarelor bolnave de tuberculoza si scoaterea lor din efectivul animalier.

Campania a demarat la jumatatea lunii decembrie, avand un caracter obligatoriu. Tuberculinarea se efectueaza in mod gratuit, la un interval de sase luni, pentru toate bovinele de peste sase saptamani, fiind cu atat mai necesara cu cat, in 2010, in Salaj au fost depistate doua focare de tuberculoza bovina, in prezent asanate. „Au fost tuberculinate 27.866 de bovine, din 60 de circumscriptii sanitar-veterinare si 283 de localitati. In urma analizelor, in cazul a 94 de exemplare rezultatele au fost ne-concludente, astfel ca ele vor fi reexaminate dupa 45 de zile”, a declarat directorul adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Salaj, Razvan Chiorean.

Potrivit sursei citate, din cele 94 de exemplare, 93 sunt din gospodariile salajenilor, iar un exemplar apartine unei societati comerciale. Daca in urma reexaminarii, vor fi depistate exemplare bolnave, ele vor fi scoase din efectivul animalier prin sacrificare, proprietarii urmand sa fie despagubiti, conform legislatiei in vigoare.

Tuberculinarea presupune injectarea in pielea gatului animalului a unei doze de tuberculina, dupa ce portiunea respectiva de piele a fost tunsa si curatata. Medicul veterinar face apoi o cuta de piele, ale carei grosimi vor fi masurate, iar dupa 72 de ore vor fi interpretate datele, masurand din nou cuta respectiva. In functie de cel putin doua rezultate clinice, animalul este declarat pozitiv sau negativ in ceea ce priveste TBC-ul.

Boala contagioasa

Tuberculoza bovina (TBC) este o boala cronica a animalelor, cauzata de o bacterie numita Mycobacterium bovis (M. bovis), numele „tuberculoza” provenind de la nodulii, numiti „tuberculi”, care se formeaza in ganglionii limfatici ai exemplarelor afectate.

Boala este contagioasa si se raspandeste prin contactul cu animalele domestice si salbatice infectate. Deplasarea animalelor domestice infectate nedepistate si contactul cu animalele salbatice infectate constituie caile principale de raspandire a bolii.

Pentru ca evolutia bolii este lenta, un animal poate sa raspandeasca boala la multe alte exemplare din cireada inainte de a incepe sa prezinte semne clinice. Mycobacterium bovis nu reprezinta cauza principala a tuberculozei umane, care este provocata de M. tuberculosis, insa oamenii sunt predispusi la TBC. Oamenii se pot infecta atat prin consumarea de lapte crud provenit de la bovine infectate, cat si prin inhalarea picaturilor infectioase eliminate prin tuse din plamani.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »