Circa 2.300 de salajeni s-au vaccinat impotriva gripei AH1N1

Magazin Salajean 30 decembrie 2009 0

Circa 2.300 de salajeni s-au vaccinat impotriva gripei AH1N1

Daca prima etapa din campania de vaccinare impotriva virusului AH1N1 a cam dat chix, in Salaj, dat fiind ca foarte putini medici si elevi au acceptat sa fie imunizati, salajenii care sunt trecuti in evidenta medicilor cu diferite afectiuni cronice doresc sa se imunizeze impotriva noii gripe. Asta, cel mai probabil, intrucat cele mai multe decese se inregistreaza la aceasta categorie de bolnavi.

Judetul nostru a primit 9.300 de doze de vaccin destinate imunizarii populatiei impotriva noii tulpine de virus, la care s-a adaugat un colet special, continand 1.600 de doze pentru angajatii Ministerului Administratiei si Internelor si ai Ministerului Apararii Nationale. In prima etapa de vaccinare, in loc sa le foloseasca, salajenii au refuzat pe capete dozele cu pricina si au fugit de ele ca dracul de tamaie.

Numarul de vaccinari efectuate la nivel de judet a crescut, insa, odata ce grupul tinta a fost extins si pentru salajenii care se afla in evidenta medicilor cu diferite afectiuni cronice. Acestia doresc sa se imunizeze impotriva noii gripe dat fiind ca decesele cele mai multe au fost inregistrate la aceasta categorie de bolnavi, dar si pentru ca, intre timp, Salajul a inceput sa aiba si el cazuri de gripa AH1N1, una din situatii sfarsindu-se cu un deces.

Potrivit statisticilor Direc-tiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, pana ieri, in jurul amiezii, in judet 2.248 de persoane s-au vaccinat impotriva noii tulpine de virus, 475 dintre cei vaccinati fiind personal medical. Alte 514 de doze au fost folosite pentru imunizarea elevilor cu varste peste 16 ani, 33 de doze pentru studenti, 689 pentru personalul MAI si MapN si 537 de doze pentru alte categorii de populatie considerate cu risc de imbolnavire in fata gripei AH1N1.

De fapt, reprezentantii DSP Salaj considera ca ultima saptamana a insemnat o imbunatatire vizibila a numarului de vaccinari, odata cu redistribuirea dozelor nefolosite in prima etapa de catre medicii de familie, unde populatia poate solicita imunizarea.

Prioritate la vaccinare au tocmai categoriile cu risc major si anume persoanele cu varsta de peste 16 ani, mai precis cele cu afectiuni pulmonare, diabet, boli cardiovasculare, ciroze, boli cronice de ficat, HIV, dar si persoanele cu obezitate.

Ministerul Sanatatii a anuntat ca vaccinul produs in Romania respecta standardele internationale de fabricatie si nu contine adjuvanti.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »