Circa 1.600 de salajeni au donat sange in 2010

Magazin Salajean 22 aprilie 2010 0

Circa 1.600 de salajeni au donat sange in 2010

Daca pana anii trecuti, judetul inregistra dificultati in a-si spori numarul de donatori de sange, in primul trimestru din acest an salajenii au trecut pragul Centrului de Transfuzie Sanguina Salaj in numeroase randuri. Si asta pentru ca tichetele valorice acordate in schimbul donarii sunt mai valoroase ca niciodata, de cand s-a instalat criza in economie, dar si pentru ca, in sfarsit, romanii par sa constientizeze importanta actului donarii.

Cel putin, acestea sunt explicatiile pe care ni le-a dat directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Salaj, Angela Badea, pentru cresterea mare a numarului de donatori inregistrata de unitatea medicala in ultimele luni. In primul trimestru din acest an am inregistrat aproximativ 1.600 de donatori, fata de primele trei luni din 2009, cand am avut circa 1.100 de salajeni care au venit sa doneze sange. Este o crestere semnificativa a numarului de donatori. Salajul sta bine fata de alte judete din Transilvania, care au anual aproximativ 2.000 de donatori, a declarat Angela Badea.

Aceasta a opinat ca anul in curs se anunta mult mai bun decat 2009, in ceea ce priveste cresterea numarului de donatori la nivel de judet si ca, pe langa tichetele si zilele libere primite in urma actului donarii, salajenii incep sa doneze si pentru ca inteleg importanta acestui fapt. Si bilantul pe anul 2009 arata o crestere a numarului de donatori, fata de anul anterior, fiind inregistrati 4.500 de salajeni ce au donat sange anul trecut, fata de circa 3.500 inregistrati in 2008.

De doua ori mai mult sange decat e necesar

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Salaj a declarat ca judetul asigura saptamanal unitati de sange si plasma pentru spitalele si clinicile din Cluj Napoca, intrucat cantitatea recoltata este peste dublul necesarului de sange la nivel de judet. In Salaj, consumul de sange nu e nici 50 la suta din cantitatea recoltata, astfel ca putem trimite surplusul la spitalele si clinicile din Cluj Napoca. Acolo cererea de sange e foarte mare. Le trimitem un transport saptamanal, dar ne cer unitati cu anumite caracteristici si atunci cand nu le gasesc la ei si au nevoie urgenta de ele, a explicat Angela Badea.

O unitate de sange are 400 de mililitri si o valabilitate de 35-42 de zile, in timp ce o unitate de plasma cantareste 180-200 mililitri si are o valabilitate de un an. Sangele recoltat la o donare se reface in doar o luna.

Fiecare persoana poate dona sange de patru-cinci ori pe an (femeile de patru ori, barbatii de cinci ori anual, n.r.), primind in schimb sapte tichete de masa in valoare totala de 61,04 lei, o zi libera de la locul de munca si o reducere de 50 la suta la abonamentul pe mijloacele locale de transport in comun.

Centrul de Transfuzie Sanguina Salaj este finantat de Ministerul Sanatatii, prin Institutul National de Hematologie Transfuzionala, care acorda bani pentru plata cheltuielilor de personal si a utilitatilor.

S-a rezolvat situatia juridica a cladirii

Si de la un an la altul, respectiv din 2009 pana in prezent, a fost rezolvata si situatia juridica a imobilului in care functioneaza Centrul respectiv. Mai exact, cladirea din cartierul Dumbrava

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »