Cinematograful Scala va trece in administrarea Consiliului local Zalau

Magazin Salajean 4 decembrie 2008 0

Cinematograful Scala va trece in administrarea Consiliului local Zalau

Presedintia a promulgat Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 7/ 2008 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului 39/ 2005 privind cinematografia, precum si pentru modificarea Legii 328/ 2006 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului 39/ 2005 privind cinematografia. Concret, presedintele Traian Basescu a promulgat, marti, legea care prevede trecerea cinematografelor din administrarea RomaniaFilm in domeniul public al unitatilor administrativ-teritoriale si in administrarea consiliilor locale.

Parlamentul a aprobat aceasta lege in octombrie, iar 27 de parlamentari au sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu actul normativ. Curtea Constitutionala a avizat insa favorabil trecerea cinematografelor din administrarea RomaniaFilm in domeniul public al unitatilor administrativ-teritoriale si in administrarea consiliilor locale. Ulterior, Sindicatul Liber RomaniaFilm i-a cerut presedintelui Traian Basescu, printr-o scrisoare deschisa, sa nu promulge Legea Cinematografiei in forma modificata si sa o retrimita Parlamentului. Potrivit legii, salile si gradinile cinematografice, impreuna cu terenurile aferente acestora si care se afla in proprietatea privata a statului si in administrarea RADEF, trec in proprietatea publica a autoritatilor administrativ teritoriale locale, comune, orase, si municipii dupa caz, si in administrarea respectivelor consilii locale. Transferul salilor se va face, conform actului normativ, printr-un protocol intre primarul unitatii administrativ teritoriale si RADEF, in sase luni de la intrarea in vigoare a legii. In Zalau, cinematograful <> urmeaza sa treaca in administrarea Consiliului municipal. Pentru a se realiza acest lucru, atat municipalitatea, cat si parlamentarii PNL de Salaj, au facut nenumarate demersuri. Vrem, astfel, sa facem din cinematograful <> un centru cultural pentru promovarea cinematografiei. Desigur, suntem constienti de faptul ca, pentru a atrage oamenii spre film, va trebui sa schimbam ceva in ceea ce priveste vitoarea activitatea a cinematografului, ne-a declarat, ieri, primarul de Zalau, Radu Capalnasiu.

Protocolul privind transferul cinematografulului <> in administrarea Consiliului local va fi asumat printr-un Proiect de Hotarare. Odata cu transferul salii de cinema, consiliului local va prelua si bunurile mobile si imobile si personalul acestei sali de cinema, cu respectarea Codului Muncii. Totodata, consiliul local va prelua si activul si pasivul aferent cinematografului. Consiliul local nu vor prelua, insa, si datoriile cinematografului.

Potrivit legii, cinematografele preluate de cate autoritatile locale vor trebui sa difuzeze film pentru o perioada de 15 ani, pentru realizarea interesului public general. In plus, autoritatile locale sunt obligate ca intr-un termen de maxim patru ani sa asigure reabilitarea, modernizarea si dotarea salilor de cinema preluate. Neindeplinirea acestei obligatii va atrage dupa sine pierderea cinematografelor respective si a terenurilor aferente lor de catre autoritatilor publice locale, Ministerul Culturii si Cultelor urmand sa verifice daca aceste aceste prevederi sunt respectate. Totodata, autoritatile locale nu vor putea vinde cinematografele primite de la RADEF, pentru timp de 15 ani. Dupa finalizarea procesului de transfer a salilor de cinema, Ministerul Culturii si Cultelor va initia procesul de reorganizare a regiei RADEF RomaniaFilm, datoriile regiei urmand sa fie preluate la bugetul de stat.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »