Cine fenteaza asigurarea obligatorie a locuintelor risca amenzi dure

Magazin Salajean 30 iulie 2010 0

Cine fenteaza asigurarea obligatorie a locuintelor risca amenzi dure

Potrivit prefectului judetului Salaj, Vegh Alexandru, Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor a devenit aplicabila incepand cu data de 15 iulie 2010, iar proprietarii locuintelor au la dispozitie 6 luni pentru a le asigura impotriva dezastrelor naturale. Proprietarii de locuinte care au o asigurare facultativa vor incheia o polita obligatorie la expirarea celei facultative, dar nu mai tarziu de 31 decembrie a primului an de aplicare a legii, a declarat prefectul, ieri, in cadrul unei conferinte de presa. Aceeasi sursa sustine ca polita de asigurare impotriva dezastrelor va fi emisa de catre o noua companie de asigurari denumita PAID, care are drept actionari 13 companii private de asigurare, inclusiv Statul Roman, si are valabilitate 12 luni.

Prima anuala de asigurare este de 20 de euro pentru locuintele de tip A, respective 10 euro pentru locuintele de tip B, iar valoarea despagubirilor nu poate fi mai mare de 20.000 de euro, respectiv 10.000 euro, in functie de tipul constructiei. Sunt considerate locuinte de tip A constructiile cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic, iar de tip B constructiile cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic, a explicat Vegh.

Potrivit legii, statul are obligatia sa asigure politele de asigurare obligatorii a locuintelor pentru asistatii sociali, care in prezent, la nivelul judetului Salaj, numara 3.242 de persoane. De asemenea, prefectul a anuntat ca primarii, prin compartimentele de specialitate, vor furniza PAID lista tuturor constructiilor cu destinatia de locuinta, inclusiv a celor cu destinatia de locuinta sociala, amplasate in unitatea administrativ-teritoriala in cauza. Actualizarea se va face in termen de 72 de ore de la schimbarea proprietarului locuintei sau, dupa caz, a datelor de identitate a acestuia.

PAID va transmite lunar primarilor lista proprietarilor care nu au incheiat contracte de asigurare obligatorie a locuintelor si valoarea primei obligatorii datorate de fiecare, iar acesta, prin compartimentul de specialitate, va trimite in termen de trei zile de la data primirii listei, scrisori de instiintare cu confirmare de primire catre debitori.

Persoanele fizice sau juridice care nu isi asigura locuintele aflate in proprietate, nu beneficiaza, in cazul producerii unuia dintre riscurile asigurate de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuintelor.

Apoi, este bine de stiut ca nerespectarea obligatiei de asigurare a locuintei este sanctionata contraventional cu amenzi intre 100 si 500 de lei, in timp ce constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor intra in sarcina primarului sau persoanei imputernicite de acesta, sumele intrand in fondul bugetului local, a incheiat prefectul.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »