Cinci unitati de procesare pentru laptele salajean

Magazin Salajean 28 februarie 2007 0

Cinci unitati de procesare pentru laptele salajean

Mircea Martin, directorul Directiei Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor(DSVSA) Salaj, a afirmat recent, in cadrul unei conferinte de presa, ca in judetul Salaj exista 5 unitati de procesare a laptelui. Dintre acestea, una are autorizatie pentru comercializarea produselor pe piata interna (Sanolact), doua beneficiaza de perioada de tranzitie pana in anul 2009 (Calian, Agrolact Bodia) si doua firme sunt cu vanzare directa (Viomil si Garbou Prodlact).

Pentru a putea controla calitatea laptelui, DSVSA este in plina desfasurare a Programului de monitorizare a laptelui ca materie prima. Periodic, in toate unitatile autorizate sunt efectuate controale pentru a vedea conditiile microbilogice, precum si modul in care se obtine acel lapte. Programul este foarte riguros si include si o mare responsabilitate din partea crescatorilor de animale. Medicii veterinari efectueaza analize ale glandelor mamare, pentru a evita infectiile. De asemenea, se fac analize pentru a vedea incarcatura microbiana si rezidurile din lapte, a precizat directorul.

In urma verificarilor efectuate in cursul anului trecut, au fost depistate depasiri in ceea ce priveste cantitatea de pesticide si clorurate in astfel de centre. Cazurile au fost depistate pe valea Somesului si bazinul Garboului, insa, toate problemele au fost remediate, prin oprirea colectarii laptelui din acele centre si identificarea cauzelor care au dus la depasirea concentratiilor de pesticide.

In ceea ce priveste eliberarea autorizatiilor sanitar-veterinare pentru centrele de colectare a laptelui, Martin a precizat ca in momentul de fata exista 40 de documentatii depuse. Din fisele de evaluare a acestor centre reiese ca toate indeplinesc conditiile impuse si li se vor elibera autorizatiile cat de curand, a conchis directorul institutiei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »