Cinci ferme salajene, despagubite pentru inghetul din 2007

Magazin Salajean 14 aprilie 2008 0

Cinci ferme salajene, despagubite pentru inghetul din 2007Guvernul a hotarat ca asociatiile agricole ale caror culturi pomicole au fost afectate in proportie de peste 30 la suta din media productiei anuale pe ferma de temperaturile scazute din primavara anului trecut vor primi despagubiri de pana la 80 la suta din pierderile de venit inregistrate. In aceasta situatie se afla cinci ferme din Salaj, ne-a declarat Luka Petru, directorul Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala Salaj: Statia de Dezvoltare Pomicola Zalau, Persicom Simleu Silvaniei, Rofratel Simleu Silvaniei, Pomicola Zalau si Salaj Plant Ip.

Potrivit sursei citate, pierderile de venit vor fi calculate prin diferenta dintre rezultatul obtinut din multiplicarea cantitatii produse in anul in care s-a manifestat fenomenul de inghet tarziu de primavara cu pretul mediu obtinut in acel an si rezultatul obtinut din multiplicarea cantitatii medii anuale produse in trei ani anteriori producerii fenomenului cu media pretului obtinut in aceeasi perioada.

Din valoarea maxima a despagubirii vor fi scazute insa suma primita de la societatile de asigurare si costurile neefectuate in pomicultura ca urmare a aparitiei fenomenului de inghet tarziu de primavara.

Calculul pierderilor de venit va fi efectuat pentru fiecare beneficiar in parte, iar spijinul financiar va fi acordat direct acestuia. Conform datelor furnizate de Agentia Nationala de Meteorologie, in primavara anului 2007 au fost inregistrate temperaturi scazute si fenomene de inghet, in principal in prima decada a lunii mai, cand s-au inregistrat pana la -4,9 grade Celsius, productia de fructe fiind afectata in proportie de 10 la suta pana la 100 la suta

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »