Cinci blocuri din Zalău ar putea fi reabilitate termic cu bani europeni

Andreea Vilcovschi 27 decembrie 2012 1
Cinci blocuri din Zalău ar putea fi reabilitate termic cu bani europeni

Consilierii municipali au aprobat, în ultima şedinţă din acest an, contractele pe care Primăria Zalău le va încheia cu cinci asociaţii de proprietari în vederea reabilitării termice a blocurilor de locuinţe O1, O2, N3, Lira şi OM, dar şi documentaţiile tehnico-economice ale proiectelor în cauză.

Potrivit primarului Radu Căpîlnaşiu, contractele în cauză nu vor fi semnate mai devreme de vara lui 2013, întrucât trebuie parcurse mai multe etape, printre care organizarea licitaţiei şi evaluarea proiectelor. Pentru demararea lucrărilor, municipalitatea va asigura, de la bugetul local, aproximativ 4,5 milioane de lei. Din totalul cheltuielile eligibile, 60 de procente vor fi recuperate prin Fondul European de Dezvoltare Regională, 20 la sută constituie contribuţia municipalităţii, iar diferenţa, contribuţia asociaţiilor de locatari. Acestea vor avea de suportat şi jumătate din cheltuielile neeligibile.

Într-o primă fază, autorităţile locale vor asigura partea de cofinanţare ce revine locatarilor din cele cinci blocuri, urmând să recupereze sumele printr-o taxă de reabilitare termică. Cuantumul acesteia va fi stabilit diferenţiat, după adjudecarea contractului de execuţie a lucrărilor.

Documentaţiile tehnico-economice întocmite în vederea depunerii cererilor de finanţare pentru reabilitarea termică a blocurilor menţionate, stabilesc că investiţiile ce trebuie derulate au valori cuprinse între 275.000 şi un milion de lei cu TVA.

Până în prezent, doar 14 asociaţii de proprietari din Zalău au depus la Primărie dosare pentru a fi cuprinse în Programul de sprijinire a investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe, finanţat din fonduri europene şi derulat prin Ministerul Dezvoltării. Din totalul dosarelor depuse, pentru cinci, a căror documentaţie a fost completă şi verificată, autorităţile locale vor depune cereri de finanţare.

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. FONDURI NERAMBURSABILE UE 28 decembrie 2012 at 12:22 - Reply

    2013 este anul in care Fondurile Europene NERAMBURSABILE se acorda si la noi la fel de usor ca in statele membre ale Uniunii Europene ! Detalii pe site-ul: fondurieuropenenerambursabile.ro

Lasa un Raspuns »