Chirii mai mari pentru ANL-istii din Zalau?

Magazin Salajean 15 noiembrie 2010 0

Chirii mai mari pentru ANL-istii din Zalau?

Cei 209 de ANL-isti zalauani ar putea scoate mai multi bani din buzunare pentru plata chiriei, oficialii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului fiind de parere ca din cauza valorii prea mici, chiriasii nu sunt interesati sa cumpere locuintele subventionate de stat. Chiriile locuintelor ANL ar putea fi corectate deoarece acestea nu sunt locuinte sociale. Cat timp practicam chirii atat de mici – sunt cazuri in care chiria este de 500.000 de lei vechi – nu exista niciun interes ca locuintele sa fie cumparate de catre chiriasi. Din acest motiv nu reusim sa atragem fonduri din vanzarea lor. Sunt locuinte subventionate de stat pentru tineri care nu au posibilitati materiale insa chiar si in aceste conditii cei care beneficiaza de locuintele ANL trebuie sa indeplineasca la atribuire cateva conditii care fac posibila o chirie rezonabila fata de chiriile de pe piata, a spus ministrul Elena Udrea.

In prezent, zalauanii care au primit locuinte ANL platesc in fiecare luna 37,64 de lei pentru un apartament cu o camera si 56,43 lei, pentru unul cu doua camere, sustin reprezentantii municipalitatii. Potrivit legislatiei in vigoare, contractele de inchiriere se incheie pe o perioada de cinci ani, la expirarea careia, prelungirea contractului se poate face pe inca un an, iar chiria se recalculeaza pentru persoanele care au depasit varsta de 35 de ani. Dupa cum sustin oficialii Primariei Zalau, daca respectivii chiriasi doresc sa mai ramana in apartament, trebuie sa achite 208,95 de lei.

Niciun cumparator

Tot prin lege s-a stabilit ca locuintele pentru tineri pot fi cumparate de catre titularii contractelor de inchiriere, numai la solicitarea acestora, dupa expirarea a minim un an de la data inchirierii. Vanzarea nu este conditionata de varsta solicitantului. Reprezentantii administratiei locale sustin ca 137 din totalul celor 209 chiriasi au dreptul sa cumpere apartamentele cu una ori doua camere in care locuiesc. Niciunul, insa, nu a devenit proprietarul unei astfel de locuinte.

Situatia nu ar trebui sa ne surprinda daca luam in considerare numai doua aspecte. Pe de o parte, valoarea mica a chiriei, locatarii avand de platit mai putin de 60 de lei pe luna, in conditiile in care pe piata locala, o garsoniera se inchiriaza cu sume de chiar sapte ori mai mari. Pe de alta parte, pretul de vanzare nu foarte atractiv al acestor constructii: 407 euro/metru patrat, valoare stabilita anual prin ordin al ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Asta inseamna ca pentru a deveni proprietarul unei unitati locative din blocul O3 din Zalau, chiriasul va plati intre 21.387 si 21.937 de euro, in functie de suprafata apartamentului.

Parteneriat intre autoritati

Programul de constructii de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, se adreseaza tinerilor cu varste intre 18 si 35 de ani la data depunerii cererii, care nu isi permit sa cumpere un apartament sau sa inchirieze o locuinta de pe piata libera. Locuintele sunt construite pe terenuri puse la dispozitia Agentiei Nationale pentru Locuinte de catre consiliile locale.

Printr-o conventie incheiata cu ANL, autoritatile locale au obligatia de a asigura utilitatile si dotarile edilitare, dar si sa suporte costurile aferente. Investitiile privind constructia de locuinte in regim de inchiriere sunt finantate de la bugetul de stat si/sau bugete locale, precum si din credite interne/externe si din alte surse legal constituite. Imobilele astfel construite sunt repartizate de catre autoritatile locale, pe baza cererilor depuse de solicitantii care indeplinesc criteriile stabilite prin lege.

Din totalul celor 22.000 de locuinte ANL existente la nivel national, pana in luna septembrie fusesera vandute doar 100.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »