Chiriaşii din ANL nu vor să devină proprietari

Municipalitatea a demarat acţiunile necesare pentru a putea pune în vânzare 118 locuinţe ANL. Demersul vizează atât regimul juridic al acestor apartamente, cât şi operaţiunile cadastrale necesare îndeplinirii condiţiilor de vânzare.

Doar 20 din totalul celor 228 de locuinţe ANL existente în Zalău îndeplinesc condiţiile pentru a fi vândute, susţin reprezentanţii municipalităţii. Este vorba despre apartamentele din blocul O3, de pe strada Olarilor, nr. 64, la Direcţia Patrimoniu a Primăriei Zalău fiind depuse până în acest moment doar două solicitări din partea potenţialilor cumpărători. În opinia primarului Radu Căpîlnaşiu, chiriaşii din ANL nu sunt interesaţi să devină proprietari din motive financiar.
„Plata unei rate cu dobânzile aferente este extrem de greu de suportat de către majoritatea persoanelor care locuiesc în apartamentele ANL, din cauza veniturilor limitate”, a precizat primarul Zalăului.
Cu toate acestea, municipalitatea doreşte să scoată la vânzare şi celelalte locuinţe pentru tineri construite prin Programul ANL, în acest sens urmând să fie alocaţi de la bugetul local 39.000 de lei pentru întocmirea documentaţiilor necesare. Banii vor fi destinaţi pentru întabularea a şapte blocuri din Cartierul Viitorului, a blocurilor O4 şi IAIFO, cu terenul aferent, pentru apartamentarea imobilelor, dar şi pentru evaluarea terenurilor, inclusiv a terenului aferent blocului O3.
Valoarea de vânzare a locuinţelor ANL va fi calculată de către autorităţile administraţiei publice locale, în funcţie de valoarea de înlocuire pe metru pătrat, de suprafaţa construită efectiv, inclusiv cota-parte indiviză, dar şi de amortizare.
Până la această dată, autorităţile zălăuane nu au stabilit preţul final al unei locuinţe ANL, întrucât nu s-au încheiat demersurile de stabilire a valorii terenului. „Având în vedere că odată cu vânzarea locuinţei trebuie să se vândă şi cotă parte din terenul aferent, preţul final va fi cunoscut după finalizarea demersurilor de stabilire a valorii terenului. Aceasta urmează să fie stabilită la valoarea de piaţă, în baza evaluării efectuate de un expert autorizat şi aprobată de către Consiliul Local Zalău”, ne-au declarat oficialii Primăriei.
Pentru a putea cumpăra o locuinţă ANL, solicitantul trebuie să fie chiriaş în spaţiul respectiv pe o perioadă neîntreruptă de minim un an. Veniturile încasate din valorificarea acestor bunuri – exceptând unu la sută – se virează la bugetul de stat şi vor fi folosiţi pentru construirea de noi blocuri pentru tineri.
În evidenţele patrimoniale ale reşedinţei de judeţ figurează, la această dată, 15 blocuri ANL, cu un total de 228 de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii.

Leave a Comment