Chips-urile, sucurile si prajiturile sunt interzise in scoli

Magazin Salajean 13 august 2008 0

Chips-urile, sucurile si prajiturile sunt interzise in scoli

Prajiturile, bomboanele, mezelurile, chips-urile, biscuitii si alunele sunt alimentele cu care scolarii nu se vor mai intalni in scoala. Cel putin nu le vor mai putea cumpara din incinta acestor institutii de invatamant.

Ministerul Sanatatii a definitivat lista cu produsele care nu vor mai fi vandute la chioscurile din unitatile de invatamant. Astfel, in primul rand, vor fi interzise alimentele prea dulci, dar si cele prea sarate sau prea grase. De asemenea, nu se va mai putea vinde nici un fel de bautura racoritoare, cu exceptia apei plate sau minerale imbuteliate. Evident, producatorii au obiectii in legatura cu aceasta lista. Ei ar fi dorit intocmirea uneia care sa contina alimentele recomandate la vanzare, si nu interzise. Iata si lista produselor interzise spre comercializare in unitatile de invatamant: alimente cu continut mare de zahar – prajituri, bomboane, acadele; alimente cu continut mare de grasimi – hamburgeri, pizza, produse de patiserie, cartofi prajiti; alte alimente preparate prin prajire – maioneze, mezeluri grase; alimente cu continut mare de sare – chips-uri, biscuiti, covrigei, sticks-uri sarate, snacks-uri, alune sarate, seminte sarate; bauturi racoritoare – orice tip de bauturi racoritoare cu exceptia apei potabile sau minerale imbuteliate.

Potrivit inspectorului scolar general din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, decizia privind interzicerea comercializarii alimentelor de tip fast-food in incinta unitatilor de invatamant este benefica pentru sanatatea elevilor, cu atat mai mult cu cat acest fapt a fost demonstrat de specialisti.

Reamintim faptul ca deputatii au adoptat, in luna mai, un proiect de lege care prevede interzicerea comercializarii alimentelor de tip fast-food in incinta unitatilor de invatamant. Astfel, toate alimentele care au un aport suplimentar de grasimi, indulcitori si aditivi alimentari vor fi interzise atat din meniurile cantinelor scolare, cat si din magazinele existente in incinta scolilor. Proiectul fusese aprobat si de Senat.

De retinut faptul ca initiatorii proiectului de lege arata in expunerea de motive ca folosirea si comercializarea la chioscurile din incinta unitatilor de invatamant a alimentelor tip fast-food duc la imbolnavirea copiilor de diabet, obezitate si boli cardio-vasculare.

Initiativa stipuleaza eliminarea comercilizarii alimentelor care au un aport suplimentar de grasimi, zahar, sare, indulcitori, aditivi alimentari si au un efect daunator asupra sanatatii. Potrivit actului normativ, meniurile servite in cantinele unitatilor de invatamant vor fi avizate de specialisti in nutritie acreditati de Ministerul Sanatatii. Ceea ce s-a si intamplat: acestia au intocmit deja o lista cu alimetele nerecomandate prescolarilor si scolarilor, care va fi distribuita de catre inspectoratele scolare in toate scolile din tara. De asemenea, campaniile de promovare directa sau indirecta a alimentelor de tip fast-food in incinta scolilor sunt interzise.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »