Chioscurile din scoli inca au pe rafturi produse alimentare interzise

Magazin Salajean 4 martie 2009 0

Chioscurile din scoli inca au pe rafturi produse alimentare interzise

Desi legea privind alimentele interzise in scoli a fost aprobata inca din luna august a anului trecut, in chioscurile din unitatile scolare din Zalau se vand la greu produse de tip fast-food. Astfel, pentru respectarea legii care interzice comercializarea produselor nesanatoase, Inspectia Sanitara de Stat (ISS) din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj efectueaza controale la chioscurile alimentare din incinta unitatilor scolare. In aceasta perioada au fost efectuate 11 controale in unitatile de invatamant din Zalau, in urma carora inspectorii ISS au constatat mai multe abateri de la legea 1563/2008 care aproba lista de alimente nerecomandate prescolarilor si scolarilor. Au fost gasite produse livrate neambalat si care erau ambalate superficial in incinta chioscurilor, ulterior, acestea nefiind etichetate corespunzator. Insa, problema majora constatata consta in comercializarea de produse de tip fast-food (produse de pizzerie, din foiataje, alimente bogate in grasimi) interzise prin legea 123/2008. Aceste abateri au fost semnalate la majoritatea chioscurilor alimentare verificate, ne-a comunicat Ligia Marincas, inspector sef al ISS Salaj.

Controalele s-au indreptat nu doar spre lista de alimente interzise puse in vanzare, ci si spre personalul angajat. Inspectorii au constatat ca unii vanzatorii purtau echipamente de protectie incomplete, nu erau instruiti in privinta conditiilor minime de igiena sau aveau controlul medical periodic incomplet efectuat. In patru unitati au fost semnalate si probleme in privinta alimentarii curente cu apa. Este posibil ca, din cauza vremii, sa fi inghetat tevile, a afirmat Marincas. De asemenea, inspectorii au semnalat si alte doua unitati comerciale din incinta scolilor care functionau peste decizia de suspendare a activitatii primita anterior. Pentru aceste doua unitati s-a dispus din nou suspendarea activitatii pana la remedierea neconformitatilor, sustine seful ISS Salaj. Si nici nu ne miram ca patronii chioscurilor au neglijat masurile impuse de inspectorii ISS Salaj si ca inca vand alimente interzise in scoli din moment ce toate sanctiunile acordate au constat doar in avertismente cu acordarea de termene de remediere a problemelor.

In urmatoarea perioada, echipe mixte formate din inspectorii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, ai Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj si cei din cadrul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Salaj vor incepe controale ample la chioscurile din incinta unitatilor scolare. Actiunile vor consta in verificarea amanuntita a modului de desfasurare a comertului cu produse alimentare, dar si in privinta contractelor incheiate de unitatile scolare cu patronii chioscurilor, ne-a declarat, intr-o conferinta de presa, Ioan Abrudan, inspectorul general scolar al ISJ Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »