Chiar daca iarna bate la usa, Administratia judetului nu stie cine deszapezeste drumurile

Magazin Salajean 31 octombrie 2011 0

Chiar daca iarna bate la usa, Administratia judetului nu stie cine deszapezeste drumurile

Consilierii judeteni au aprobat vineri instituirea unei restrictii de circulatie pe drumul judetean DJ 110 B. Pe o distanta de 11,3 kilometri, intre Simleu Silvaniei-Ilisua-Lompirt-Dersida-Bobota-Zalnoc-Camar, autovehiculele care depasesc masa totala de 12,5 tone nu vor mai putea circula. Decizia a tinut cont de faptul ca drumul a fost proiectat initial pentru o capacitate portanta mult mai redusa. In ultima vreme, nefiind executate lucrari de amenajare a santurilor si de protejare a taluzelor, carosabilul a fost deseori expus infiltratiilor de apa.

Consilierul UDMR, Szabo Stefan, a solicitat conducerii Consiliului Judetean Salaj date referitoare la numarul si valoarea amenzilor date pentru depasirea limitei de tonaj impuse pe anumite drumuri judetene. Acesta s-a aratat revoltat de faptul ca amplasarea cantarelor de mare tonaj pe drumurile judetene nu are niciun rost pentru ca soferii se anunta intre ei. Se stie ca masinile circula cu supraincarcatura, de tremura peretii caselor, dar nimeni nu vrea sa observe. In schimb, politia da amenzi pentru ca se depaseste viteza cu cinci kilometri, dar nu vede ca autovehiculele au cu mult peste tonajul admis, a afirmat Szabo Stefan.

Solutiile nu au intarziat sa apara, consilierul judetean Ioan Mocan sugerand alternativa instituirii unei autorizatii asemanatoare celor de pe drumurile nationale, soferii find obligati astfel sa respecte numarul de curse stabilite si traseul impus de administratorul drumurilor judetene.

Iarna ne poate prinde pe picior gresit

Pe de alta parte, consilierii judeteni au remarcat ca pana la aceasta data nu se cunosc firmele care se vor ocupa de intretinerea drumurilor judetene pe perioada iernii. Nu a fost demarata procedura de licitatie pentru desemnarea firmelor care se vor implica in actiunile de deszapezire din iarna aceasta. Potrivit lui Tiberiu Marc, presedintele CJ Salaj, vina nu apartine administratiei judetene. In sistemul electronic de achizitii publice s-a introdus o procedura care functioneaza din 26 septembrie. Prin aceasta se verifica toate documentele depuse, inainte de a fi validate. Niciuna din licitatiile judetelor nu a fost validata pana acum, iar astazi (vineri – n.r.) este ultimul termen la care ar fi trebuit sa obtinem un raspuns. In cazul in care documentele noastre nu sunt validate, vom fi in intarziere cu 14 zile, a mentionat Tiberiu Marc.

Data la care se da startul pentru interventiile de intretinere a drumurilor judetene in sezonul rece este 15 noiembrie. Presedintele CJ a informat ca, in situatii de urgenta, cu siguranta se va interveni si mai devreme daca este cazul, pentru inlaturarea zapezii de pe carosabil, doar ca aceste situatii nu pot fi anticipate. In prealabil, este nevoie de finalizarea unui acord cu firmele care au desfasurat astfel de activitati in sezonul rece precedent.

In schimb, asa cum a dat asigurari Mircea Ghiurco, directorul Directiei Tehnice, pana atunci vor fi mai plombate sectoarele de drum: Simleu-Moiad, Nusfalau-Sig si intravilanul localitatii Buciumi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »