Cherestea și lemn de esență… infracțională, obiectele unor dosare deschise de polițiștii sălăjeni

Polițiștii sălăjeni acţionează permanent pentru prevenirea şi combaterea delictelor din domeniul transportului, depozitării, prelucrării şi comercializării materialului lemnos.

Astfel, în perioada 1 ianuarie-30 octombrie a.c., au fost desfăşurate aproape 3.000 de controale de controale pe linie silvică, în urma cărora polițiștii au constatat 249 de infracţiuni şi au întocmit 143 de dosare penale.

În acest context, poliţiştii au aplicat şi 1.365 sancțiuni contravenţionale, dintre acestea 670 au fost la Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, şi au confiscat 561 metri cubi de material lemnos, în valoare de 229 mii lei (cherestea, lemn de foc, lemn de lucru/rotund şi deşeuri). Valoarea  totală a sancțiunilor se ridică la 70.500 de lei. În acţiuni au fost angrenaţi jandarmi şi lucrători ai Gărzii Forestiere. IPJ Sălaj a prezentat și câteva exemple ce s-au concretizat în urma acțiunilor desfășurate în acest an de polițiști, pe această linie.

Astfel, polițiștii Postului de Poliție Plopiș au depistat, în 19 martie a.c., un bărbat de 49 de ani, din comuna Plopiș, în timp ce tăia material lemnos (trei arbori din specia mesteacăn și un arbore din specia plop), care nu era marcat, din pădurea de pe raza localității.

Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă, în valoare de 800 lei, conform Legii 171/2010,  iar masa lemnoasă a fost ridicată în vederea confiscării și predată Ocolului Silvic Măgura Șimleu Silvaniei.

Poliţiştii Postului de Poliţie Fildu de Jos s-au sesizat din oficiu, la data de 15 iulie a.c., despre faptul că, în noaptea de 14 spre 15 iulie a.c.), doi bărbaţi de 38, respectiv 41 de ani, ambii din comuna Fildu de Jos, au tăiat și transportat fără drept mai mulți arbori de esență gorun, din fondul forestier al comunei, care aparţine Ocolului Silvic Almaşu, cauzând un prejudiciu de de aproape 2.000 de lei.

În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal şi continuă cercetările pentru infracţiunile de tăiere ilegală de arbori și furt de material lemnos.

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Ordine Publică împreună cu reprezentanţii Gărzii Forestiere Sălaj au desfăşurat în perioada 5-10 iulie a.c., două acţiuni, la două societăţi comerciale din judeţ, cu domeniu de activitate comercializare cherestea.

O altă infracțiune a fost constatată prin verificările efectuate de poliţişti la mai multe unități economice, oamenii legii stabilind în urma anchetei faptul că administratorii societăţilor au comercializat cherestea, în perioada 2017-iulie 2018, fără a îndeplini condiţiile legale.

În acest context au fost aplicate trei sancţiuni contravenţionale, în valoare de 15.000 de lei (nedeţinerea în depozit a cantităţilor de materiale lemnoase pe specii/sortimente industriale, determinate ca diferenţe între stocurile scriptice şi faptice, inventariate la data efectuării controlului, faptă prevăzută de articolul 19, aliniatul 4, litera q, din Legea 171/2010).

De asemenea, s-a dispus confiscarea valorică a 185,81metri cubi masă lemnoasă, în valoare de 124.000 lei, conform articolului 22, punctul 6, din Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice (În cazul aplicării sancţiunii complementare a confiscării, pentru materialele lemnoase care nu se găsesc sau care nu pot fi identificate, contravenientul este obligat la plata contravalorii lor în lei în termenul legal, în numerar sau prin virament, în contul indicat în procesul verbal).

 

Leave a Comment