CFR intra in greva

Magazin Salajean 5 martie 2008 0

CFR intra in grevaIn cursul acestei dimineti, CFR va intra in greva, intre orele 7 si 9. Este o actiune care va avea loc, cu siguranta, in conditiile in care autoritatile si sindicalistii au comunicat deja acest lucru, dupa negocierile de la Ministerul Transporturilor. Intr-adevar, miercuri, intre orele 7 si 9, vom intra in greva de avertisment. Astfel, in intervalul de timp amintit, nu va circula nici un tren, fie el de calatori sau de marfa, ne-a declarat seful Statiei CFR Jibou, Radu Boian. Acesta ne-a mai spus ca, la nivelul judetului Salaj, greva feroviarilor ii va afecta, indeosebi, pe calatorii de pe ruta Satu-Mare – Bucuresti, tren accelerat care in ziua declansarii conflictului de munca ar trebui sa porneasca din statie la ora 7,40.

Sindicalistii cer salarii mai mari, dar si conditii mai bune de munca. Inainte de negocieri, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, precizase clar ca nu este posibila majorarea de 18 la suta ceruta de sindicalisti. Asadar, discutiile de luni dintre sindicalistii CFR si reprezentantii Ministerului Transporturilor s-au incheiat cu un nou esec pentru ceferisti. Oferta Ministerului a ramas neschimbata – putin peste 8 la suta, majorare care nu este nicidecum pe placul sindicalistilor, care cer o marire a salariilor de 18 procente. Reprezentantii federatiilor sindicale nationale din transportul feroviar au facut cunoscut faptul ca, in ianuarie, au inceput negocierile privind salariile angajatilor din domeniu. Salarizarea convenita prin Contractele Colective de Munca la nivelul unitatilor feroviare erau valabile pana la 31 ianuarie 2008, avand un nivel minimal de 450 lei. Insa, reprezentantii Ministerului Transporturilor spun ca, din punctul lor de vedere, greva este nejustificata, oferta facuta sindicatelor fiind una destul de buna.

Feroviarii au oprit trenurile si pe 1 februarie. Atunci, timp de trei ore, trenurile nu au mai plecat din gari, iar casele de bilete au fost inchise. Liderii federatiilor sindicale feroviare anuntau ca actiunea a fost una voluntara. Cu toate acestea, Ministerul Transporturilor i-a amenintat cu sanctiuni pe cei care au organizat protestul, avand in vedere ca acesta a fost declansat simultan in mai multe gari din toata tara.

Pe de alta parte, solutia data in urma cu o luna de Guvern la solicitarile sindicalistilor a fost una simpla: restructurarea. Atunci, premierul Calin Popescu Tariceanu a aratat ca CFR, oricum, inregistreaza pierderi si functioneaza cu subventii de la Guvern, asa ca, singura posibilitate de majorare a salariilor ar fi micsorarea numarului de angajati.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »