CFR, cel mai mare datornic la plata curentului

Magazin Salajean 16 martie 2010 0

CFR, cel mai mare datornic la plata curentuluiCu veniturile diminuate din cauza crizei economice ori ramasi fara un loc de munca, tot mai multi salajeni ajung in imposibilitatea de a-si achita facturile la energie electrica. Cum nici agentii economici din judet nu o duc prea bine, numarul firmelor cu datorii la curent este in crestere de la o luna la alta. Asa se face ca, in prezent, in evidentele Agentiei de Furnizare a Energieie Electrice (AFEE) Zalau figureaza peste 3.300 de consumatori rau-platnici, cu 78 la suta mai multi decat in urma cu un an, ne-a declarat Gavril Talpos, directorul institutiei. Criza apasa tot mai greu pe umerii salajenilor, indiferent ca vorbim despre persoane fizice sau juridice. Confruntandu-se cu probleme financiare, consumatorii amana la maxim plata facturilor la curent, spune reprezentantul furnizorului.

Cel mai mare salt se inregistreaza in randul micilor consumatori, numarul rau-platnicilor triplandu-se in decursul unui an. Astfel, daca la finele lunii februarie, pe lista neagra erau cuprinsi 169 de mici consumatori cu datorii, in prezent AFEE Zalau are de incasat bani de la 572 de firme mici.

Intarzierile la plata au creat agentiei o gaura de peste 750.000 de lei, mai mare cu aproape 17 procente in raport cu perioada corespunzatoare din 2009. Micii consumatori sunt fruntasi, lor revenindu-le aproape jumatate din totalul sumei datorate, a mai precizat Talpos. Cei 36 de mari consumatori din lista au de achitat societatii furnizoare 282.000 de lei, in timp ce consumatorilor casnici – aproape 2.700 de gospodarii – le revin datorii in valoare de circa 115.000 de lei.

Pentru ca au depasit atat termenul scadent de 15 zile de la emiterea facturii, precum si urmatoarele 30 de zile in care puteau face plata fara sa suporte penalitati, 463 de abonati salajeni au fost lasati in bezna. 80 la suta dintre acestia sunt consumatori casnici. Pentru a fi alimentati din nou cu energie electrica, abonatii trebuie sa achite o taxa de deconectare/reconectare, in valoare de 100 de lei si sa constituie o garantie, prin plata in avans a contravalorii consumului pe cel putin doua luni.

In clasamentul celor mai mari datornici conduce detasat Compania Nationala CFR, cu o datorie de 107.000 de lei. In toamna anului trecut, CFR aveau de achitat in jur de 500.000 de lei. Suma a fost esalonata, iar compania a platit transele aferente, astfel ca nu am dispus intreruperea energiei electrice, a precizat oficialul AFEE Zalau.

Pe celelalte doua trepte ale podiumului se afla doua unitati sanitare: Centrul de Sanatate Cehu Silvaniei, cu facturi neachitate in valoare de 69.000 de lei, si Spitalul Orasenesc Jibou, a carui datorie depasesete 32.600 de lei. Legea nu ne permite sa intrerupem furnizarea curentului la spitale. Datoriile celor doua unitati sunt in crestere de la o luna la alta, in conditiile in care spitalele nu reusesc sa-si achite nici macar consumul lunar. Dupa ce vor trece in administrarea primariilor, vom putea identifica masuri necesare recuperarii acestor bani, a mai spus Gavril Talpos.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »