Centrul social pentru copiii din Cehu, modernizat din fonduri europene

Magazin Salajean 26 mai 2011 0

Centrul social pentru copiii din Cehu, modernizat din fonduri europene

114 copii şi tineri din Complexul de Servicii Comunitare din Cehu Silvaniei vor beneficia, din aceste zile, în cadrul centrului social unde sunt ocrotiţi, de noi facilităţi pentru pregătirea lor profesională şi integrarea în comunitate. Modernizarea şi extinderea Complexului de Servicii Comunitare Cehu Silvaniei prin înfiinţarea de ateliere vocaţionale pentru tinerii ieşiţi din sistemul rezidenţial, proiect al cărui manager a fost Zoe Crihan din cadrul Consiliului Judeţean Sălaj (unitate beneficiară a investiţiei), vizează în special tinerii care vor părăsi sistemul instituţionalizat şi care se pregătesc să deprindă tainele unei meserii pentru a-şi începe o nouă viaţă.

Valoarea totală a proiectului a fost de 3,499 milioane de lei; asistenţa financiară solicitată a însemnat 2,774 milioane de lei, valoarea eligibilă a fost de 2,831 milioane de lei (suma neeligibilă, de 114.000 lei), iar cofinanţarea s-a ridicat la 170.640 de lei.

Contractul de finanţare a fost semnat de reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, ai Agenţiei de Dezvoltare Regională de Nord-Vest şi ai Consiliului Judeţean Sălaj în data de 24 septembrie 2009, iar recepţia lucrărilor a avut loc în urmă cu două zile. Sursa de finanţare a constituit-o Fondul European de Dezvoltare Regională. Din banii alocaţi a fost modernizat Complexul de Servicii Comunitare din Cehu Silvaniei în vederea dezvoltării de noi servicii menite să susţină creşterea abilităţilor vocaţionale şi facilitarea integrării socio-profesionale a beneficiarilor sistemului de asistenţă socială a judeţului. Prin proiect s-a modernizat şi recompartimentat imobilul, s-au înfiinţat şi dotat corespunzător ateliere de: tâmplărie, lăcătuşerie şi croitorie, locuinţe de tranzit, o sală polivalentă şi centre maternale organizate conform standardelor în vigoare.

Investiţiile de la Cehu nu numai că au dat utilitate unei clădiri care sătea de mult timp nefolosită, dar au pus în practică un obiectiv pe care ni-l doream de mult şi care ne lipsea: atelierele de practică. În aceste spaţii tinerii şi copiii vor beneficia de cursuri de ucenicie, care au dispărut în ultima vreme de pe piaţa muncii şi care se dovedesc extrem de necesare. Şi până acum, activitatea de pregătire profesională era organizată în centrul de la Cehu Silvaniei, cu sprijinul educatorilor din unitate, dar de acum ea va fi dezvoltată şi mai mult şi sperăm, ca în funcţie de posibilităţi, să poată fi susţinută cu personal de specialitate. Este foarte important că vom putea astfel să-i învăţăm să practice bine o meserie. Cei care ieşeau din sistemul rezidenţial cu greu îşi găseau un loc de muncă neavând dezvoltate anumite abilităţi. Din acest motiv, dorim să ne extidem şi să înfiinţăm şi în Şimleu Silvaniei astfel de ateliere vocaţionale. Prin fondurile alocate în cadrul proiectului s-au mai creat şi spaţii de recreere a copiilor şi tinerilor, care se adaugă sălii de sport şi cluburilor pe care le avem, a declarat Violeta Milaş, directorul Direcţiei Generale de Asisnteţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »