Centrul Militar, Muzeul Judetean si Galeriile de Arta

Magazin Salajean 16 decembrie 2009 0

Centrul Militar, Muzeul Judetean si Galeriile de Arta Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, a semnat, ieri, contractul de finantare pentru proiectul Restaurarea patrimoniului Istoric si Cultural al Consiliului Judetean Salaj – Cladirile Centrului Militar Judetean, Muzeul Judetean de Istorie Zalau si Galeriile de Arta Ioan Sima.

Evenimentul a avut loc in prezenta lui Claudiu Cosier, reprezentantul Agentiei de Dezvoltare Nord-Vest, in calitate de Organism Intermediar. Cel de-al treilea semnatar al contractului de finantare a fost Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei.

Sursa de finantare a proiectului este Fondul European de Dezvoltare Regionala, prin Programul Opera-tional Regional, Axa 5, domeniul major 5.1 Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea sau modernizarea infrastructurilor conexe. Potrivit unei informari facute de Consiliul Judetean, valoarea totala a proiectului este de 25.424.792,84 de lei, din care contributia institutiei salajene este de 7.684.563,78 lei. De asemenea, asistenta financiara nerambursabila solicitata este de 17.740.229,06 lei.

Preocupata de valorificarea potentialului turistic al judetului Salaj si de cresterea atractivitatii spatiului istoric urban al judetului, conducerea Consiliului Judetean Salaj, prin Directia Managementul Proiectelor si Dezvoltare Regionala, a pregatit si maturizat o aplicatie de finantare reusita, a carei implementare va imbunatati ambientul arhitectonic al zonei centrale a municipiului, precizeaza sursa amintita.

Astfel, vor fi reabilitate trei cladiri de patrimoniu ale judetului Salaj: Muzeul Judetean de Istorie Zalau, Galeriile de Arta Ioan Sima si Centrul Militar Judetean (fosta garnizoana General Dragalina). Ultima cladire urmeaza sa fie restaurata si refunctionalizata integral in Centru de Dezvoltare Culturala si Turistica a Judetului Salaj.

Practic, acest Centru va reuni institutii culturale deja existente, cum ar fi Centrul Judetean de Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Salaj si Scoala Populara de Arte.

Investitiile propuse prin proiect vizeaza reabilitarea unei suprafete totale de 9.963 de metri patrati, amenajari exterioare, dotari specifice activitatilor propuse, interventii proiectate la instalatiile electrice interioare si exterioare, sistem de incalzire unitar, neagresiv pentru importanta arheologica si arhitecturala a cladirilor, echiparea si dotarea instalatiilor de apa si canalizare, salubrizarea subsolurilor.

Prin efectele sale de antrenare a unor avantaje competitive pentru dezvoltarea durabila a judetului Salaj, proiectul inaugureaza calea crearii si modernizarii infrastructurii turistice si sporirii indicelui de atractivitate a judetului, in scopul consolidarii unui mediu prietenos pentru investitii straine si fluxuri turistice in sistem integrat, se mai arata in informarea de presa.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »