Centrul Militar inventariaza tinerii care au implinit 18 ani

Magazin Salajean 22 februarie 2007 0

Centrul Militar inventariaza tinerii care au implinit 18 ani

In acelasi timp, Ministerul Apararii vine cu o paleta larga de institutii militare pentru doritori

Personalul Centrului Militar Judetean Salaj va demara, incepand cu luna aprilie, actiunea de luare in evidenta a tinerilor din judet care au implinit varsta de 18 ani. Asa cum ne-a explicat seful CMJ, col. Ioan Stefan Pop, este vorba de o activitate de cuprindere a tinerilor in sistemul national informatic de evidenta militara, activitate prin care se face si o prima triere a celor care au afectiuni medicale vadite sau diagnosticate de catre medicul de familie. Important de retinut faptul ca aceasta luare in evidenta a tinerilor care au implinit varsta de 18 ani, nu implica obligatii militare din partea celor in cauza. Circa 6.500 de tineri vor fi luati, astfel, in evidenta, iar actiunea este deosebit de importanta, mai ales pentru tineri, pentru ca acestia vor primi un document – adeverinta, fara de care nu se vor putea inscrie la facultate sau nu se vor putea angaja.

In competenta CMJ intra si selectionarea tinerilor pentru a urma cursurile unei institutii militare de invatamant, cu scopul de a deveni cadre militare active. In cazul optarii pentru Colegiile Militare nationale, pentru Academia Fortelor Ministerului Apararii, pentru Institutul Medico-Militar, tinerii trebuie sa fie absolventi a claselor a VIII-a, cu varsta de cel mult 17 ani, fete sau baieti, apti medical, iar in familie sa nu existe antecedente penale.

In cazul optarii pentru celelalte institutii de invatamant militar, tinerii trebuie sa fie absolventi de liceu cu diploma de bacalaureat, cu varsta maxima 24 de ani, apti fizic si psihic, fara cazier.

Liceele militare Dimitrie Cantemir, Mihai Viteazul si Stefan cel Mare au, in acest an, cate 100 de locuri, din care 80 pentru baieti, iar 20 pentru fete. Academiile pentru formarea ofiterilor au disponibile 431 de locuri, din care 59 sunt specifice fetelor. Invatamantul pentru formarea maistrilor militari si ai subofiterilor ofera 156 de locuri, din care 16 pentru fete.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »