Centrul de Transfuzie Zalau – nerenovat de un sfert de secol

Magazin Salajean 23 ianuarie 2009 0

Centrul de Transfuzie Zalau - nerenovat de un sfert de secol

De 25 de ani, cladirea Centrului de Tranfuzie Sanguina Zalau nu a fost renovata. Salile sunt aproape lipsite de mobilier, cu peretii nevaruiti tot de 25 de ani, iar subsolul cladirii se afla sub orice critica. Astfel, intr-o vizita la Centrul de Transfuzie Sanguina Zalau, Angela Badea, directorul medical al centrului, si-a exprimat nemultumirea fata de implicarea sau, mai bine zis, neimplicarea autoritatilor judetene in sprijinirea unitatii.

Inexistenti pentru autoritatile judetene

Cladirea in care functioneaza de 25 de ani Centrul de Transfuzie Sanguina Zalau este proprietatea Consiliului Judetean Salaj. De atunci si pana in prezent, cladirea nu a fost renovata, sustine directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Zalau, Angela Badea. Tot ce s-a facut pentru reamenajarea cladirii doar in cateva sali a fost zugravirea peretilor si instalarea unor geamuri termopan, toate acestea, anul trecut. E foarte greu sa depinzi de autoritati. Am avut promisiuni de tot felul din partea Consiliului Judetean in sprijinirea Centrului, insa nu am primit nici un fel de ajutor, a precizat Angela Badea. Ea recunoaste ca unitatea nu corespunde normelor europene, insa, din cauza ca fondurile sunt insuficiente, nu s-a putut face nimic. Am incercat, din economiile facute de noi, de personalul care lucreaza in aceasta unitate, sa aducem unele imbunatatiri. Am facut economii la curent, la incalzire, pana si la consumul de benzina al masinii centrului pentru a putea monta termopane si pentru a zugravi peretii, doar in cateva sali. Desi este o unitate de stat, cladirea este a judetului. Nu putem investi foarte mult in cladire. Daca intr-o zi ni se spune ca nu mai putem functiona in acest spatiu, ramanem doar cu aparatura, pentru ca nici mobilier nu prea avem, decat strictul necesar. Am incercat sa investim in primul rand in salile de recoltare a sangelui. Sunt foarte multumita ca am reusit cel putin acest lucru, ne-a declarat Angela Badea.

Insa, nemultumirea directorului medical al Centrului o reprezinta lipsa de interes a autoritatilor fata de un centru vital pentru populatia judetului si nu numai. Acesti oameni nu-si dau seama ca, daca se inchide Centrul, nu se vor mai putea face operatii in spitalele din judet? Ca bolnavul care are nevoie de o interventie chirurgicala pentru a supravietui are nevoie si de transfuzii? Nimeni din partea Consiliului Judetean nu s-a apropiat de Centru. Pentru ei suntem inexistenti. Unitatea din Zalau in care lucram in prezent a fost infiintata acum 25 de ani. De atunci, nici macar o data, desi lucrez de 14 ani in acesta unitate, nu a fost vizitat de autoritatile judetene. Doar din partea Primariei Zalau am primit ajutor, primarul municipiului, Radu Capilnasiu, si fostul viceprimar al Zalaului, Onorica Abrudanu, impli-candu-se in campaniile de atragere a donatorilor la centru, ne-a declarat Badea.

Subsolul si podul cladirii – sub orice critica

Am putea utiliza si subsolul cladirii, daca salile ar fi, cat de cat, renovate, sustine dr. Angela Badea. Dupa cum am observat in vizita facuta ieri la centru, ne-am dat seama ca spatiul in care lucreaza angajatii necesita mai multe renovari. La subsolul cladirii inca se pot observa peretii marcati de nivelul apei care a inundat anul trecut salile. Aici se pastreaza arhiva cu fisele pacientilor. Intr-o alta sala, tot de la subsol, se gasesc lazi frigorifice. Intr-o alta sunt depozitate materiale si aparatura medicala. Nu avem alte solutii. Si acum, peretii subsolului pastreaza urme care dovedesc inundatia de anul trecut. De altfel, de la Compania de Apa au venit niste oameni sa repare tevile din subsolul cladirii, insa, si acum, tasneste apa din pereti. Podul ar putea fi mansardat si folosit, dar cu ce bani!? Nu vreau sa ma plang, dar asta e situatia actuala, a precizat Badea

Lipsa de personal la Centru

Anul trecut, Centrul de Transfuzii Zalau a avut de-a face cu 3.494 de donatori, cu sapte mai mult decat in 2007. Astfel, in raport cu munca depusa in decursul unui an, potrivit normativelor, ar trebui sa lucreze 18 asistenti, nu sapte, cati sunt in prezent. Nu avem medic de laborator, si nici nu se gaseste vreunul in tot judetul. Toata munca acestuia apasa pe umerii singurei biochimiste care lucreaza la Centrul de Transfuzie Sanguina Zalau. Nu avem personal pentru a putea lucra dupa cum cer normele europene, ne-a declarat direcorul Centrului. Pe aceasta tema, privind lipsa de personal, mai multe Centre din tara sunt in aceeasi situatie.

Fonduri injumatatite primite de la autoritati

Desi Centrul de Transfuzie Sanguina Zalau este finantat prin Institutul National de Hematologie Transfuzionala, fondurile sunt insuficiente. Suma aprobata de Primaria municipiului pentru Centrul din Zalau, pentru anul 2008, a fost de 5.000 de lei, jumatate din cat a solicitat unitatea. Avand in vedere platile facute catre donatori la finele anului 2007, s-au platit in total 2.700 de lei. Conform legislatiei in vigoare, si cheltuielile pentru transportul local pentru donatorii de sange ai Centrului sunt suportate tot din bugetul local. Din partea Consiliului Judetean Salaj nu am primit nimic, sustine Angela Badea. Contactat telefonic, Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj, s-a multumit sa afirme ca va fi alaturi de Centrul de Transfuzie Sanguina Zalau. Ma intere-seaza aceasta problema si voi acorda Centrului tot sprijinul meu, a declarat Marc.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »