Centrul de Transfuzie Sanguina Zalau se bazeaza pe 2.000 de donatori fideli

Magazin Salajean 24 ianuarie 2008 0

Centrul de Transfuzie Sanguina Zalau se bazeaza pe 2.000 de donatori fideli

Centrul de Transfuzie Sanguina Zalau isi asigura necesarul de sange prin intermediul a aproximativ 2.000 de donatori fideli, care se prezinta cu regularitate la recoltare. Necesarul de sange al Centrului il asiguram, in principal, prin intermediul a circa 2.000 de donatori fideli. Acestia se prezinta la recoltare cu regularitate si ne ajuta sa nu ramanem descoperiti, a declarat miercuri doctorul Angela Badea, din cadrul Centrului de Transfuzie Sanguina Zalau.

Conform aceleiasi surse, salajenii care doneaza sange fac parte din categoria celor cu venituri reduse, care fac acest lucru doar pentru avantajele materiale implicate de donarea de sange. Conform legislatiei actuale, un donator beneficiaza de sapte tichete valorice in valoare totala de 51,8 lei, o zi libera in cazul in care este angajat si decontarea a 50 la suta din valoarea unui abonament pentru transportul in comun pe o perioada de o luna. Ne-am dori ca donarea sangelui sa fie, la fel ca in alte tari, neconditionata de avantaje materiale. Fiecare persoana responsabila si sanatoasa ar trebui sa doneze sange, gratuit, cel putin o data pe an, a conchis Angela Badea. De la inceputul anului si pana in prezent, Centrul de Transfuzie Sanguina Zalau a inregistrat un numar de 193 de donatori.

Donarea de sange este permisa numai persoanelor sanatoase, intre 18 si 62 de ani (intrucat in afara acestor varste nu exista garantia unui raspuns armonios din partea organismului fata de pierderea a 450 ml de sange), celor care nu au valorile tensiunii arteriale peste 20 mm Hg sau sub 10 mm Hg, femeilor in afara sarcinii sau a lauziei, celor ce nu manifesta stari emotionale exagerate, teama persistenta fata de actul donarii sau o stare de oboseala, persoanelor care nu au consumat alcool sau o masa bogata in grasimi inainte de a se prezenta la recoltare, persoanelor care au de la ultima donare de sange minimum 45 de zile, nu au avut in ultimul timp pierderi de sange si nu au fost supusi unor interventii chirurgicale. O priza obisnuita de sange este de 450 ml, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator, deoarece organismul are permanent in rezerva circa 300-400 ml de sange (pe care il foloseste cand se depun eforturi mari), precum si capacitatea de a reface repede sangele donat (cantitativ in 1-2 ore, iar calitativ in 14 zile), fara a fi necesar un tratament sau o alimentatie speciala, totul depinzand de modul in care organismul repartizeaza diversele cantitati de sange in raport de nevoi si de promptitudinea cu care se face aceasta permanenta adaptare.

De la inceputul anului si pana in prezent, Centrul de Transfuzie Sanguina Zalau a inregistrat un numar de 193 de donatori.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »