Centrul Antidrog imparte teste de verificare a consumului de alcool

Magazin Salajean 27 februarie 2009 0

Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (C.P.E.C.A) Salaj a distribuit, in aceasta perioada, cu ajutorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (A.J.O.F.M.) Salaj, pliante informative cu privire la riscurile pe care le implica consumul excesiv de alcool atat in ceea ce priveste locul de munca, cat si familia si propria sanatate. Cele 6.000 de pliante impartite in judet sunt insotite de chestionare care, completate, arata respondentului in ce zona a consumului de alcool se afla, si care sunt riscurile la care se expune in conditiile in care nu va scapa de relele deprinderi. Acestea au fost raspandite in Simleu Silvaniei, Cehu Silvaniei, Jibou si Zalau, precum si in cateva intreprinderi mari din municipiul Zalau.

In scopul promovarii proiectului Pune cartile pe masa, Valer Merce, coordonatorul CPECA Salaj a precizat ieri, in cadrul unei conferinte de presa ce a avut loc la sediul C.P.EC.A. din Zalau, ca actuala campanie programata pentru perioada 31 ianuarie – 1 martie a.c. vizeaza in principal segmetul de populatie incadrat in munca, tocmai pentru ca, la nivel national si european, s-a constatat ca din randul acestei categorii provin cei mai multi alcoolici. Merce a subliniat, de asemenea, ca principalul scop al actiunii in derulare este acela de a atrage inspre Centru cat mai multi oameni cu probleme cauzate de consumul in exces de bauturi alcoolice, unde acestia vor putea beneficia de serviciile oferite de consilieri, medici specialisti, psihologi si asistenti, pentru a scapa de o problema care le-ar putea afecta sanatatea, cariera, viata privata.

In legatura cu problema consumului de alcool la locul de munca sau prezentarea la locul de munca in stare de ebrietate, Merce a propus liderilor sindicali din judet, in cadrul aceleiasi conferinte de presa, un parteneriat pe baza caruia angajatii sa fie testati sub acest aspect, iar cei cu probleme sa fie automat indrumati spre Centru, unde vor primi ajutorul necesar in astfel de cazuri.

De remarcat ca proiectul nu isi propune in nici un caz interzicerea consumului de alcool in totalitate, ci are in vedere prevenirea, tratarea si reducerea cazurilor de dependenta de alcool, avand in vedere ca, potrivit statisticilor, se estimeaza ca 23 de milioane de europeni (5 la suta barbati si 1 la suta femei) sunt dependenti de alcool.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »