Centru de Permanenţă la Spitalul Judeţean

Magazin Salajean 2 mai 2011 0

Centru de Permanenţă la Spitalul Judeţean

În incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă din Zalău se va deschide un Centru de Permanenţă unde vor fi oferite servicii medicale la sfârşit de săptămână. Aici vor fi preluaţi pacienţii care se adresează spitalului, dar care nu reprezintă urgenţe reale.

Consilierii judeţeni au aprobat vineri proiectul de hotărâre privind retragerea dreptului de administrare conferit Spitalului Judeţean de Urgenţă din Zalău pentru spaţiile din strada Simion Bărnuţiu nr.67 din Zalău aflate în domeniul public al judeţului. Spaţiile vor fi utilizate pentru desfăşurarea activităţii viitorului Centru de Permanenţă medicală din Zalău, care va asigura continuitatea asistenţei medicale primare la nivelul municipiului. Aceste spaţii vor fi puse la dispoziţia medicilor de familie semnatari ai convenţiilor de asociere pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale.

În cadrul şedinţei de vineri a Consiliului Judeţean Sălaj nu s-a precizat însă data la care se va deschide acest centru medical, atât de util petnru zălăuani şi nu numai. S-a subliniat doar că s-a aprobat hotărârea care crează condiţiile pentru înfiinţarea respectivei unităţi. Mai exact, CJ a pus la dispoziţie spaţiul necesar, urmând ca de acum încolo să se facă toţi paşii necesari pentru deschiderea centrului de permanenţă.

Centrele de permanenţă, potrivit legislaţiei, se înfinţează de către primării. De fapt, e necesar ca şi ele să dorească acest lucru. Noi am iniţiat acest proiect de hotărâre pentru că Urgenţa din Zalău este asaltată în fiecare weekend de peste 300-400 de persoane, mai ales pentru că activitatea medicilor de familie în zilele de la sfârşit de săptămână este întreruptă. Pacienţii ajung astfel să apeleze la serviciile Unităţii de Primire Urgenţe, nu doar pentru probleme foarte grave, ci şi pentru afecţiuni mai puţin grave, ceea ce crează o presiune asupra activităţii acestei secţii. Cred că un astfel de centru de permanenţă ar prelua cazurile care nu sunt de strictă urgenţă şi ar completa activitatea medicală de la nivelul medicilor de familie de care are nevoie cetăţeanul. Dotarea spaţiilor ar trebui să fie asigurată de Primăria Muncipiului Zalău, a subliniat Tiberiu Marc, preşedintele CJ.

Consilierii judeţeni au agreat ideea înfiinţării centrului de permanenţă, dar şi-au exprimat îndoiala faţă de punerea în practică a acestei iniţiative, nu atât în ce privesc dotările, ci mai ales în stabilirea cadrului prin care vor fi organizate serviciile medicale (programarea medicilor de familie şi remunerarea acestora).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »