Centru de Permanenţă la Crasna

Magazin Salajean 22 iunie 2011 0

Centru de Permanenţă la Crasna

Prefectul judeţului Sălaj, Vegh Alexandru, a participat ieri, la Spitalul de Boli Cronice din Crasna, la o întâlnire a medicilor de familie cu autorităţile locale din Crasna, Horoatu Crasnei, Sâg, Cizer, Meseşenii de Jos şi Bănişor, la eveniment fiind prezenţi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj. Cu această ocazie, părţile amintite au semnat o convenţie de asociere privind înfiinţarea unui Centru de Permanenţă în localitatea Crasna.

Centrul va urma să deservească o populaţie de circa 20.000 de locuitori din comunele menţionate anterior şi este cea de-a treia unitate medicală de acest tip care se va înfiinţa la nivelul judeţului Sălaj, după cele de la Cehu Silvaniei şi Zalău. Conform programului de guvernare, încercăm să eficientizăm activitatea şi serviciile medicale primare, iar una dintre soluţii este reînfiinţarea centrelor de permanenţă. Din experienţă şi din statistici s-a dovedit faptul că, în special la final de săptămână, Urgenţa din cadrul Spitalului Judeţean este foarte aglomerată. Pe de altă parte, încercăm să aducem serviciile medicale primare cât mai aproape de cetăţeni, cu centre de permanenţă zonală, unde medicii din zonă, pe baza unei programări, să asigure permanenţa, bineînţeles contra cost, a precizat prefectul Vegh Alexandru.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, Ligia Marincaş, a prezentat cadrul legislativ privitor la înfiinţarea şi funcţionarea centrelor de permanenţă, precizând că pentru un asemenea centru este nevoie de acordul a minimum doi medici, dar că numărul optim de medici este de până la 10. Potrivit precizărilor directorului DSP, pentru o bună funcţionare a centrelor, este nevoie de cooperarea autorităţilor medicale în domeniu, dar şi de sprijinul autorităţilor locale. În acest sens, primarul comunei Crasna, Pop Emeric, a arătat că Primăria va pune la dispoziţie un spaţiu, în cadrul Spitalului de Boli Cronice, în care să funcţioneze Centrul de Permanenţă şi că va asigura finanţarea cheltuielilor cu utilităţile pentru spaţiul respectiv. Primarul s-a declarat de acord şi să ia legătura cu reprezentanţii admnisitraţiilor locale din celelalte comune ce vor fi arondate centrului, pentru a sprijini funţionarea în condiţii optime a unităţii medicale de asistenţă primară.

La finalul întâlnirii, toţi medicii prezenţi au semnat convenţia de asociere privind înfiinţarea Centrului de Permanenţă în localitatea Crasna.

Cu prilejul vizitei de la Crasna, prefectului Vegh Alexandru i-au fost prezentate recentele lucrări de reabilitare a Spitalului de Boli Cronice din localitate. Potrivit datelor prezentate de managerul unităţii spitaliceşti, Nagy Erika, vechea tâmplărie a fost înlocuită în totalitate, s-a schimbat o parte din acoperiş şi au fost reabilitate instalaţiile şi grupurile sanitare şi sistemul de încălzire, valoarea totală a lucrărilor ridicându-se la circa 750.000 lei, sumă asigurată de fonduri guvernamentale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »