Centrele de permanenta din Salaj – pe cale de a fi reorganizate

Magazin Salajean 16 februarie 2009 0

In judetul Salaj au functionat sase centre de permanenta: la Nusfalau, Crasna, Sanmihaiu Almasului, Ileanda, Surduc si Sarmasag. Printr-un ordin al Ministrului Sanatatii Publice (MSP), din anul 2008 acestea nu au mai fost finantate, fiindu-le astfel intrerupta activitatea. Insa, in acelasi an, MSP, printr-un ordin comun cu Ministerul Internelor si Reformelor Administrative, a dispus reorganizarea unor noi centre de permanenta.

Potrivit legislatiei, centrele de permanenta sunt unitati sanitare fara personalitate juridica, in cadrul carora se asigura continuitatea asistentei medicale primare in afara programului normal de lucru al cabinetelor de medicina de familie, pentru pacientii din zonele arondate. Pentru reorganizarea noilor centre de permanenta este necesara implicarea a patru factori: DSP Salaj, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Salaj, medicii de familie si autoritatea locala. Un rol important il au autoritatile locale, care trebuie sa asigure spatiul in care urmeaza sa functioneze centrele de permanenta, dotarea corespunzatoare a acestora, asigurarea si plata utilitatilor, personalului auxiliar (statistician, informatician, paza, personalul care se ocupa de intretinere etc.). Determinanta este si decizia medicilor de familie de a se asocia in vederea constituirii centrelor de permanenta, ne-a comunicat Mihai Cheseli. De la aparitia actualei legislatii, in judetul Salaj a avut loc o intalnire intre reprezentantii Prefecturii Salaj, Directiei de Sanatate Publica Salaj, Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Salaj, medicii de familie si autoritatile locale din bazinele unde se doreste infiintarea centrelor de permanenta. Pana in prezent, nu s-a ajuns la un acord in vederea constituirii acestor centre de permanenta, ne-a precizat purtatorul de cuvant al DSP Salaj.

Centrele de permanenta functioneaza in regim de garda, in zilele lucratoare, intre orele 15 si 8, doar dupa incheierea programului stabilit pentru activitatea curenta a medicilor de familie in cadrul cabinetelor de medicina de familie din zonele arondate. In zilele de sambata, duminica si sarbatorile legale, precum si in zilele declarate libere de catre Guvernul Romaniei, garda incepe la ora 8 si dureaza 24 de ore, ne-a comunicat Mihai Cheseli, purtator de cuvant al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj. In cadrul centrelor de permanenta, continuitatea este asigurata de medici de familie si asistenti medicali. Un centru de permanenta functioneaza cu un numar de minimum cinci medici de familie si cinci asistenti medicali.

Activitatea medicala desfasurata in centrele de permanenta se finanteaza de la bugetul de stat, prin bugetul ministerului Sanatatii, prin transferuri de la bugetul de stat catre bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »