Centre pilot de colectare a laptelui in Salaj

Magazin Salajean 20 martie 2008 0

Centre pilot de colectare a laptelui in SalajIn cadrul sedintei de lucru, care a avut loc marti la sediul Institutiei Prefectului Judetului Salaj, prefectul Andrei Todea a discutat cu reprezentantii DSVSA, DADR, OJCA si ai ORSA Salaj, despre implementarea proiectului privind crearea unor centre pilot de colectare a laptelui, la nivelul judetului nostru. In urma intalnirii, in afara faptului ca au fost puse la punct detaliile proiectului, au mai fost identificate si trei posibile variante de realizare a acestor puncte de colectare, in functie de situatia existenta la nivelul comunitatilor interesate. Mai precis, este vorba de construirea unui punct fix de colectare, realizarea unui punct mobil de colectare, reamenajarea si modernizarea centrelor de colectare deja existente. De asemenea, au fost identificate atat posibilele surse de finantare a acestor investitii, cat si pasii care vor trebui parcursi in vederea realizarii acestor centre. Astfel, Institutia Prefectului Judetului Salaj, in colaborare cu institutiile publice cu atributii in domeniu, va pune la dispozitia comunitatilor interesate modelul de proiect standard pentru aceste centre, va asigura asistenta necesara pentru realizarea intr-un timp cat mai scurt a acestor centre de colectare.

Prefectul Andrei Todea a subliniat, in cadrul sedintei amintite, ca Institutia Prefectului se va adresa – prin programe – celor interesati sa investeasca si sa acceseze fonduri structurale destinate dezvoltarii comunitatilor rurale, dar trebuie sa se aiba in vedere si faptul ca, in mediul rural, o parte insemnata a populatiei nu poate sau nu este interesata de acesarea fondurile structurale. Prin urmare, s-a ajuns la concluzia ca este necesar sa se constientizeze ca si aceasta categorie de populatie trebuie sa aiba la dispozitie o posibilitate de a-si asigura o sursa de existenta. De altfel, aceste centre de colectare pot reprezenta o solutie in acest sens. Insa, pentru a atinge acest deziderat, este nevoie de sprijininul asociatiilor de producatori, a procesatorilor si chiar a administratiilor locale.

Pe de alta parte, de mentionat faptul ca prefectul Andrei Todea s-a intalnit recent si cu reprezentantii procesatorilor de lapte din judet, carora le-a prezentat initiativa Institutiei Prefectului privind realizarea centrelor de colectare, in cadrul acelei intalniri discutandu-se inclusiv despre oportunitatea implementarii acestui proiect. Totodata, reprezentantii procesatorilor de lapte salajeni s-au aratat interesati sa sprijine initiativa Institutiei Prefectului, ideea fiind considerata deosebit de utila atat pentru ei, cat si pentru micii producatori.

De retinut faptul ca, in cursul saptamanii viitoare, prefectul Andrei Todea si reprezentantii DSVSA, DADR, OJCA si ai ORSA Salaj se vor intalni cu 16 din asociatiile de producatori de lapte din Salaj, carora le va prezenta proiectul privind realizarea centrelor pilot de colectare a laptelui.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »