Centralele termice, adevărate bombe cu ceas

Olivian Vadan 31 octombrie 2012 2
Centralele termice, adevărate bombe cu ceas

Centralele termice vechi, dar mai ales branşamentele la reţeaua de gaz pot pune în pericol siguranţa sălăjenilor. Specialiştii recomandă verificarea anuală a centralelor termice mai vechi de 12-15 ani, precum şi montarea unor detectoare de gaz capabile să oprească alimentarea cu gaz metan în apartament, în cazul apariţiei unor defecţiuni în reţeaua de distribuţie.
Mii de centrale termice funcţionează în apartamentele sălăjenilor. Unele dintre ele, cu aproape 20 de ani de utilizare la activ, ar fi trebuit de mult înlocuite, în opinia multor specialişti. În timp ce părerile instalatorilor sunt împărţite în ce priveşte termenul limită de funcţionare al centralelor termice, unii dintre sălăjeni au în locuinţe adevărate bombe – fie centrale termice reparate de persoane neautorizate, fie branşamente la reţeaua de gaz realizate pe baza unor improvizaţii.
La fiecare doi ani, posesorii centralelor de apartament ar trebui să realizeze o inspecţie tehnică a instalaţiei de încălzire. Nici o lege însă nu îl obligă şi nici nu îl sancţionează pe proprietar dacă nu deţine avizul tehnic de la Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune sau de la orice altă firmă autorizată să facă astfel de inspecţii. În plus, nu există nici o instituţie care să verifice existenţa acestui aviz. Deşi costul unei astfel de verificări periodice – care se ridică la circa 100 de lei – nu este mare, cei mai mulţi proprietari nu înţeleg că dotarea apartamentelor sau caselor cu centrale pe gaz, combustibil lichid sau solid, nu constă doar în plata consumului. Pericolul poate fi unul foarte mare, atâta timp cât instalaţia are garnituri şi supape deteriorate. În perioada de iarnă, când instalaţiile sunt utilizate la maximum, pericolul creşte.
În opinia oamenilor de specialitate, centralele termice existente la ora actuală pe piaţă sunt inferioare calitativ celor comercializate în urmă cu 10-15 ani. De aceea, pentru siguranţa consumatorilor, aceştia recomandă instalarea şi verificarea centralelor termice numai de către firme autorizate. Consumatorii trebuie să anunţe firmele care au montat centralele de fiecare dată când apar defecţiuni. Persoanele care îşi montează în locuinţe astfel de aparate trebuie să respecte instrucţiunile de utilizare şi montaj, eliberate de agentul economic comerciant, să ţină cont de avertizările asupra instalării, care trebuie să se facă numai în spaţii suficient ventilate şi să respecte caracteristicile tehnice şi calitative. În cazul centralelor de apartament care au o vechime în utilizare mai mare de 15 ani, se recomandă verificarea anuală, astfel încât să poată fi prevenite orice fel de accidente sau evenimente neplăcute.

Comentarii

comments

2 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. Anonim 31 octombrie 2012 at 09:18 - Reply

    Vadane, n-ai vrea sa te lasi de scris prostii de astea. Vrei sa-i asmuti pe cainii astia de la gaz pe noi?

  2. alt anonim 31 octombrie 2012 at 14:25 - Reply

    pentru precedentul: intrbarea zilei: Vadan cand si-a verficat recipientul sub presiune dintre urechi? Presiune de mai multe grade, de prin sticlele etilate. Dr. Ciobanu stie cel mai bine ce poate bea acest baptist.

Lasa un Raspuns »