Centralele din apartamentele zălăuanilor – bombe cu ceas

Magazin Salajean 12 aprilie 2011 0

Centralele din apartamentele zălăuanilor - bombe cu ceas

Un număr de 325 de centrale de apartament din Sălaj au fost depistate cu probleme şi sigilate, în primele trei luni din 2011, de reprezentanţii EON Gaz Distribuţie, după ce verificările periodice au relevat că ele nu prezentau siguranţă pentru populaţie.

Purtătorul de cuvânt al EON Gaz Distribuţie România, Oana Trandafir, ne-a declarat că problema cea mai frecventă depistată în urma acţiunilor de control a fost lipsa documentelor care să ateste verificarea periodică a centralelor de către reprezentanţii Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR). „EON Gaz Distribuţie prestează servicii de verificare şi revizie periodică a instalaţiilor interioare de utilizare a gazelor naturale. Verificările boilerelor, centralelor termice şi convectorilor se efectuează de către reprezentanţii ISCIR, în mod direct sau prin intermediul prestatorilor de specialitate autorizaţi de ISCIR şi împuterniciţi în acest scop. Ca urmare a acestor acţiuni, în ianuarie – martie 2011 am fost nevoiţi să sigilăm 325 de centrale a căror utilizare nu prezenta siguranţă”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Potrivit sursei citate, sigilarea receptorilor este o măsură neplăcută, dar este impusă de reglementările în vigoare şi este absolut necesară pentru prevenirea unor accidente care s-ar putea produce ca urmare a utilizării unor aparate alimentate cu gaze naturale cu termen de verificare expirat. „În cazul în care consumatorul nu deţine documentele menţionate anterior sau dacă instalaţia de utilizare a gazelor naturale prezintă deficienţe, EON Gaz Distribuţie este obligată să sisteze serviciul de distribuţie a gazelor naturale în conformitate cu reglementările în vigoare. EON Gaz Distribuţie nu este abilitată să aplice amenzi”, a adăugat Oana Trandafir. Consumatorii cărora le-au fost sigilate centralele sunt informaţi de către EON Gaz Distribuţie cu privire la demersurile pe care trebuie să le realizeze pentru readucerea instalaţiei la funcţionarea în condiţii de siguranţă deplină.

Conform legislaţiei în vigoare din domeniul gazelor naturale, efectuarea verificării şi a reviziei tehnice periodice a instalaţiilor de utilizare este obligatorie – verificarea o dată la doi ani, iar revizia o dată la zece ani – responsabilitatea pentru efectuarea acestor operaţiuni revenind consumatorilor. Aceştia au obligaţia legală să întreţină instalaţiile interioare de gaze naturale şi să respecte normele de utilizare ale acestora pentru funcţionarea în condiţii de siguranţă.

În 2010, în Sălaj, EON Gaz Distribuţie a sigilat 1.650 de centrale termice depistate cu probleme.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »