Celula de criza la nivel national

Magazin Salajean 28 iunie 2007 0

In vederea prevenirii si reducerii efectelor temperaturilor caniculare, premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a adresat ieri prefectilor din tara si autoritatilor judetene, in cadrul unei videoconferinte, care, dupa bunul plac al Bucurestiului, a inceput cu o intarziere greu de trecut cu vederea: 45 de minute. Dupa acest inceput greoi, premierul a subliniat masurile care au fost si care trebuie luate in acest sens in teritoriu. Astfel, autoritatile din cele 41 de judete au fost informate ca, date fiind codurile galben si portocaliu declarate in perioada 21-27 iunie pentru 21, respectiv pentru opt judete, in 12 judete au fost duse 3.000 de tone de apa potabila. De asemenea, in 27 de judete a fost asigurata asistenta medicala.

Planul pentru perioada urmatoare, propus de autoritatile centrale, porneste de la identificarea localitatilor care risca sa ramana fara surse de apa potabila si de la verificarea nivelului si a calitatii apei din fantani. Al doilea pas trebuie sa fie gasirea unor solutii pentru a asigura apa potabila pentru oameni si animale in comunitatile care vor prezenta probleme, aspect care implica si identificarea unor metode de a tansporta si de a distribui apa.

Tariceanu a mai insistat asupra necesitatii de a se lua masuri de protectie in zilele caniculare, sanatatea umana si cea a animalelor trebuind verificata constant.

Premierul a informat ca, printr-o hotarare de guvern, a fost ceruta stabilirea unui plan de actiune strategic, gandit pe termen scurt, mediu si lung. Primul aspect, pe termen scurt, vizeaza convingerea celor care au sisteme de irigatii sa le puna in functiune. Pe termen mediu, se urmareste inceperea platilor compensatorii pentru lucrarile de toamna, acest fapt trebuind sa se realizeze prin inermediul Directiilor Judetene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. Tot prin aceste structuri vor trebui acordate despagubirile pentru zonele calamitate.

Strategia pe termen lung (20 de ani) presupune extinderea sistemelor de irigatii la nivel national, precum si gasirea unor noi surse pentru alimentarea comunitatilor cu apa potabila, respectiv energie electrica.

Subiectul videoconferintei de ieri a fost indeajuns de serios, avand in vedere ca privea intreaga tara si ca seceta si canicula fac ravagii in tot mai multe judete. Cu toate acestea, in stilul care-l caracterizeaza, premierul Tariceanu s-a contrazis de mai multe ori, spunand ba ca situatia cu care se confrunta Romania nu este deloc alarmanta, ba ca, incepand de ieri, s-a format o celula de criza la nivel national.

Pentru Romania va fi rau

Din pacate, prognoza ANM nu arata deloc bine in ceea ce priveste anul acesta. Pe termen scurt, sunt anuntate temperaturi normale, precipitatii si averse, care vor creste cantitativ in saptamana care vine. Probleme vor ridica, totusi, in perioada imediat urmatoare, zilele de luni si marti (2-3 iulie), cand se anunta temperaturi de 35 grade Celsius. Intre 16-22 iulie, canicula se va accentua, iar mercurul va urca in termometre mai sus de aceasta valoare. La fel se va intampla si in august si chiar si luna septembrie va fi deosebit de calduroasa, s-a spus in videoconferinta de ieri. Concluzia reprezentantilor ANM a fost dura: daca prognoza se va realiza, pentru Romania va fi rau.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »