Cei cu asigurari facultative nu mai incheie si asigurari obligatorii

Magazin Salajean 15 decembrie 2010 0

Cei cu asigurari facultative nu mai incheie si asigurari obligatoriiProprietarii care au cumparat deja o asigurare facultativa ce acopera daunele produse de inundatii, cutremure si alunecari de teren nu vor mai trebui sa incheie si una obligatorie, presedintele Traian Basescu promulgand legea care elimina necesitatea incheierii unei astfel de asigurari.

Presedintele Traian Basescu a promulgat, luni, Legea pentru modificarea si completarea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor. Legea, adoptata in 16 noiembrie de Camera Deputatilor, prevede modificarea titlului Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, care devine Lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor.

Noua lege defineste dezastrul natural drept cutremure de pamant, alunecari de teren si inundatii, ca fenomene naturale si include si Ministerul Administratiei si Internelor, alaturi de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, printre cei care trebuie sa adopte normele de aplicare. De asemenea, legea prevede ca locuintele expertizate sesimic si incadrate la gradul I de risc nu vor fi asigurate decat dupa receptionarea lucrarilor de consolidare.

La articolul 3, care reglementeaza tipul de imobile pentru care se incheie asigurarea, a fost introdus un alineat nou, potrivit caruia, nu intra sub incidenta legii persoanele fizice si juridice care si-au incheiat o asigurare facultativa a locuintelor care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie.

Prevederea conform careia modificarea valorii sumelor aferente asigurarii se poate face anual este eliminata, ramanand numai aceea conform careia, criteriile care pot sta la baza modificarii se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei legi si trebuie sa vizeze cel putin suprafata locuintei, costurile de inlocuire si rata inflatiei.

In ceea ce priveste drepturile, a ramas in vigoare acela de a retine comisionul din valoarea primei obligatorii platite, in cuantumul prevazut prin ordin al presedintelui CSA, fiind eliminat dreptul de a refuza plata despagubirilor in cazul in care, in termen de 60 de zile de la producerea riscului asigurat, beneficiarii nu au instiintat asiguratorul despre acest fapt si daca, din acest motiv, nu s-a putut determina cauza producerii riscului asigurat, respectiv marimea si intinderea prejudiciului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »