Ce se scumpeste de la 1 ianuarie

Magazin Salajean 14 decembrie 2009 0

Ce se scumpeste de la 1 ianuarieCalcularea accizelor pe 2010 la cursul de schimb anuntat pe 1 octombrie de Banca Centrala Europeana (BCE), respectiv 4,2688 lei/euro, mai mare cu 14,2 la suta fata de cursul din urma cu un an, de 3,7364 lei/euro, va duce la scumpirea transporturilor, prin cresterea accizelor la carburanti.

De aici, o inevitabila crestere a preturilor la bunurile de larg consum. La acestea se mai adauga si deprecierea leului in raport cu euro. Astfel, benzina se va scumpi cu 20 la suta, pretul pachetului de tigari va fi mai mare cu 34 la suta, iar energia electrica va fi mai scumpa cu circa 31 la suta. Tigaretele se vor scumpi prin cresterea accizelor de la 64 la 74 de euro pe mia de bucati si a diferentei de circa 14 la suta intre cursul la care s-a calculat acciza anul acesta si cursul luat in calcul pentru anul viitor.

Pretul energiei electrice ar urma sa se majoreze semnificativ din cauza cresterii cursului de referinta pentru accize cu circa 14 la suta si a majorarii accizei cu 19 la suta, de la 0,42 euro/MWh la 0,50 euro/MWh.

Pe de alta parte, de la 1 ianuarie vor fi reduse la jumatate accizele la cafea, iar cei interesati vor putea cumpara mai ieftin bijuterii, parfumuri si iahturi, odata cu eliminarea accizelor pe produsele de lux.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »