Ce a castigat Zalaul prin concesionarea sistemului de termoficare?

Magazin Salajean 24 august 2011 0

Ce a castigat Zalaul prin concesionarea sistemului de termoficare?

Concesionarea serviciului public de alimentare cu energie termica a municipiului Zalau detine avantaje reciproce atat pentru consumatori, cat si pentru oras. Consiliul local este scutit de sarcinile legate de furnizarea energiei termice in sistem centralizat si de atragerea fondurilor necesare furnizarii, iar fata de un serviciu care anterior functiona cu dificultati, mai nou, consumatorii beneficiaza de alimentare cu energie termica sigura si confortabila.

Mai multi zalauani si-au pus intrebarea: ce beneficii au ei, daca in viitor apartamentele lor vor fi alimentate cu energie termica, nu de catre o uzina aflata in subordinea Consiliului Local, ci de catre un investitor strain? Unii sunt sceptici in ceea ce priveste noul operator, in vreme ce altii sunt curiosi sa vada rezultatele: ce reabilitari se vor realiza, carui fapt se va datora imbunatatirea termoficarii in Zalau, va fi mai ieftina, mai sigura?

Noul operator promite calitate

Atitudinea zalauanilor fata de termoficare este oarecum justificata, avand in vedere serviciile de incalzire si de apa calda menajera de slaba calitate oferite de catre un sistem mamut care de ani buni functiona greoi si cu pierderi. Insa acum situatia se schimba. Noul operator ne-a asigurat ca in urma lucrarilor de modernizare, furnizarea energiei termice va avea loc in regim continuu, astfel incat incepand cu iarna aceasta, locatarii nu vor mai fi nevoiti sa-si faca griji in privinta incalzirii si a apei calde menajere. In acele blocuri unde s-a realizat sistemul de distributie a energiei termice pe orizontala, consumatorii se vor putea bucura de apa calda la doar cateva secunde dupa deschiderea robinetului. Locatarii vor beneficia de toate aceste avantaje la un cost garantat cu 5% redus fata de instalatiile individuale de incalzire.

Esenta concesionarii serviciului

De pe urma concesiunii, nu doar consumatorii au de castigat, ci intregul municipiu. Consiliul Local nu mai este nevoit sa aloce fonduri pentru modernizarea sistemului de termoficare, si astfel, partea din bugetul local alocata pana acum lucrarilor de modernizare, va putea fi redirectionata spre alte investitii. Primaria a desemnat RFV castigatorul licitatiei deoarece Societatea, pe langa faptul ca a indeplinit criteriile cerute de catre delegatar, va realiza la Zalau o investitie pe termen lung cu o tehnologie ecologica, bazata pe cunoastere. Concesionarea serviciului de termoficare nu afecteaza situatia patrimoniului Consiliului Local; dupa expirarea contractului de concesiune, operatorul va restitui bunurile luate in concesiune si va preda orasului toate instalatiile si investitiile realizate, negrevate de sarcini.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »