Cazurile de minori răpiţi – făcute publice în trei ore

Magazin Salajean 29 aprilie 2011 0

Cazurile de minori răpiţi - făcute publice în trei ore

România va avea, începând de luna viitoare, un sistem de semnalare a cazurilor de răpire a minorilor, informaţia urmând să apară imediat pe net, în gări sau în autobuze.

Alerta de tip Amber este ceea ce se urmăreşte prin punerea la punct a unui sistem de alertare foarte rapidă a cazurilor de minori răpiţi, care va fi disponibil începând cu data de 20 mai. Varianta românească a acestui sistem va purta numele de Alertă răpire copil în România şi va ajuta autorităţile, dar şi publicul larg să se mobilizeze pentru găsirea minorului răpit. Mai exact, este prevăzut ca anunţul că un minor a fost răpit să fie difuzat în maxim trei ore prin mass media, dar şi în gări, autogări, aeroporturi, porturi, panouri electronice publicitare şi mijloace de transport în comun astfel încât cei care pot da informaţii cu privire la cazul respectiv să poată reacţiona în cel mai scurt timp posibil, ajutând, astfel, la găsirea copilului şi prinderea răpitorilor.

Sistemul „Alertă Răpire Copil este destinat rezolvării situaţiilor excepţionale şi se va declanşa atunci când răpirea este certă, lucru care va însemna că toţi partenerii implicaţi în proiect vor face publică imaginea copilului răpit pentru a creşte şansele ca acesta să fie găsit în cel mai scurt timp posibil.

Întregul mecanism va face o mare diferenţă în ceea ce priveşte abordarea actuală a cazurilor de răpire a minorilor, întrucât, deşi în prezent autorităţile încearcă să difuzeze către publicul larg imaginea şi semnalmentele celui răpit, aceste informaţii nu ajung suficient de repede la populaţie.

90 la sută din cazuri sunt plecări voluntare de acasă

În România, cazurile de răpiri de minori nu au ajuns să constituie un fenomen, dar autorităţile consideră că trebuie îmbunătăţit modul de reacţie în asemenea situaţii dramatice. De altfel, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, în 90 la sută din cazurile în care sunt înregistraţi minori dispăruţi este vorba de plecări voluntare ale acestora de acasă.

În această statistică se înscrie şi situaţia înregistrată în Sălaj. Anul trecut, 30 de minori sălăjeni au dispărut de la domiciliu, cu unul mai puţin decât copiii care au fost daţi dispăruţi de familii în anul anterior, majoritatea provenind din mediul rural şi plecând de la domiciliu de bună voie.

În ceea ce priveşte cazurile de copiii dispăruţi în primele trei luni ale anului în curs, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Maria Cristea, ne-a declarat că au fost doar trei astfel de situaţii, toate privind adolescente cu vârste de 14-15 ani. „În două din aceste cazuri, minorele au fost găsite de poliţişti şi predate familiilor. În cel de-al treilea caz, cercetările întreprinse au relevat că fata de 15 ani se află pe raza judeţului Satu Mare. Facem eforturi pentru identificarea exactă a locului unde aceasta se află şi pentru aducerea ei la domiciliul familiei, în siguranţă”, a declarat purtătorul de cuvânt. În acest ultim caz, minora a plecat voluntar de acasă pentru a locui cu prietenul ei, situaţiile de acest gen fiind întâlnite frecvent în comunităţile de etnie romă din România, unde căsătoriile şi traiul în concubinaj sunt permise de la vârste fragede.

Dacă judeţul are anual câteva zeci de copii care dispar de acasă, Maria Cristea ne-a declarat că în ultimii trei ani nu a fost înregistrat niciun caz de răpire a unui minor.

Sistemul Amber Alert – conceput în SUA

Iniţiatorii sistemului „Alertă Răpire Copil” sunt Inspectoratul General al Poliţiei Române, Parchetul General al României şi Centrul Focus, investiţia de 240.000 de euro necesară implementării mecanismului fiind asigurată de Comisia Europeană.

Statele Unite ale Americii se numără printre primele ţări care au luat măsuri drastice de acţiune în cazurile de minori răpiţi, mai ales că statisticile arată că 75 la sută dintre copiii americani răpiţi au fost ucişi în primele trei ore. Astfel, sistemul Amber Alert a fost înfiinţat în 1996, după cazul lui Amber Hagerman, o fetiţă în vârstă de nouă ani, răpită în 13 ianuarie, din oraşul Arlington – Texas. Cu toate că autorităţile au demarat căutări avansate, fetiţa a fost găsită abia patru zile mai târziu, decedată într-un şanţ. Ancheta Poliţiei a relevat că Amber fusese victima unui violator, care până astăzi nu a fost prins.

În perioada 1996 – 2011, sistemul Amber Alert a fost preluat şi de alte ţări, din luna mai o variantă a lui urmând să fie disponibilă şi în România.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »