Cazurile de culpa profesionala, diminuate

Magazin Salajean 22 iunie 2007 0

Asistenta medicala va fi acordata in spitale dupa reguli noi. Asistentii vor trebui sa-si exercite activitatea dupa anumite standarde si vor putea sa refuze medicii in executarea unor manevre, daca acestea nu intra in atributiile lor. De asemenea, acestia vor putea refuza sa execute unele proceduri solicitate de medici. In aceasta categorie intra unele proceduri medicale pentru care nu au competente profesionale, dar pe care medicii le impun.

Situatia va fi posibila dupa ce Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania (OAMMR) va finaliza standardele de exercitare a profesiei de asistent. Despre proiectul de ordin care va contine standardele de exercitare a profesiei de asistent medical se va discuta in cadrul unei intalniri programate la Bucuresti, luna viitoare, ne-a declarat presedintele OAMMR Salaj, Dan Muresan.

Cu alte cuvinte, birocratia din sistemul sanitar se va accentua, adaugandu-se inca un dosar. Asistentul medical va avea propriul dosar al pacientului, unde se vor regasi toate manoperele executate, iar pe acest dosar asistentul isi va pune propria parafa cu numele, prenumele, specialitatea si numarul de inregistrare in Registrul Unic National al Asistentilor. Totodata, asistentul nu-si va mai depasi competentele, fiind ferit in acest fel de culpa profesionala. El va putea refuza sa execute manopere care nu se regasesc in competentele obtinute prin diploma de studii.

Directorul executiv al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj, dr. Dana Pop, ne-a declarat ca initiativa OAMMR este binevenita si, in acelasi timp, benefica pentru asistentii medicali care isi depasesc competentele. O consider o initiativa extraordinara! O astfel de propunere era binevenita chiar si inainte de 1989, intrucat in sistem s-au impamantenit unele obiceiuri prin care asistentii medicali isi depasesc competentele. Din acest motiv cred ca nu va fi tocmai usoara punerea in practica a acestor prevederi, insa, odata aparute trebuie facut tot posibilul sa fie aplicate si respectate de medici, a spus dr. Pop. Totodata, directorul ASP Salaj a facut precizarea ca, pentru ca prevederile sa fie aplicate corect trebuie sa existe o informare a cadrelor medicale despre existenta ghidului si necesitatea respectarii lui.

La nivel national, se inregistreaza anual peste 30 de cazuri de culpa profesionala in randul asistentilor medicali, toate acestea avand drept cauza depasirea competentelor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »