Cazul Profesoarei din Zalau, samanta de scandal intre CNA si televiziuni

Magazin Salajean 14 iulie 2008 0

Cazul Profesoarei din Zalau, samanta de scandal intre CNA si televiziuni Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, sa sanctioneze cu somatie publica Realitatea TV, Antena 3, Prima TV si OTV pentru incalcarea prevederilor Codului Audiovizual in mediatizarea cazului Profesoara din Zalau. In schimb, Antena 1 a scapat fara sanctiune, pe motiv ca a fost singurul post care a reusit o prezentare acceptabila a subiectului.

Decizia CNA a fost luata in urma unor discutii aprinse cu sefii programelor de stiri de la posturile amintite, chemati la sedinta publica a Consiliului pentru clarificari privind relevanta unui asemenea caz pentru interesul public. Sunt masuri de inceput. Daca lucrurile vor continua, vom lua si masuri mai grave, a subliniat presedintele CNA, Rasvan Popescu.

Potrivit membrilor CNA, cazul profesoarei din Zalau nu era de interes public, fiind vorba cel mult de o curiozitate publica, a punctat presedintele CNA, Rasvan Popescu. Acesta a aratat, totodata, ca prezentarea subiectului a fost facuta diferit de la un post la altul, insa fiecare post a incalcat cel putin un articol din Codul Audiovizual, cu referire la respectarea dreptului la viata privata al persoanei. Mai mult, membrii CNA s-au aratat deranjati de incalcarea legislatiei privind protectia copiilor, prin rularea imaginilor sexi la diverse ore ale amiezii, precum si de titlurile tendentioase ale stirilor, gen – Atentie pe mana cui va lasati copiii la OTV, Internetul a distrus-o la Prima sau Educatie pe dezbracatelea la Realitatea TV. Pe scurt, televizunilor li s-a reprosat faptul ca au preferat sa insiste pe caraterul pornografic al subiectului, fara sa puna problema si din punctul de vedere al infractiunii care s-a comis. In plus, la afirmatia sefului departamentului de stiri al Realitatii TV, care a gasit subiectul relevant pentru public, fiind in preajma examenului de bacalaureat (n.r. profesoara de franceza facea, la acea vreme, parte din comisia de bacalaureat a liceului), membrul CNA , Ioan Onisei, a intrebat: De ce nu ati spus titlul stirii – <>, ci ati ales unele gen – <>, <> etc?.

Trebuie sa demonstrezi, inainte sa distrugi viata unei femei, ca a pus sau nu ea pozele pe internet, si nu sa astepti sa vina ea dupa aceea sa demonteze aceasta speculatie, a mai spus Onisei, adaugand ca posturile TV au gresit suplimentar necerand si un punct de vedere al profesoarei. Mai ales ca profesoara a solicitat singura sa fie scoasa din comisia de bacalaureat, dupa ce a aflat de existenta imaginilor compromitatoare pe internet, a mai punctat Onisei.

Era un profesor dintr-o comisie de examinare de la Zalau, de la o scoala. A fost afectat bacalaureatul? Sa fim seriosi. Nu se darama bacul pe tara din cauza asta. Este un om devenit indisponibil intr-o comisie la Zalau, a precizat si presedintele CNA, Rasvan Popescu.

Pana la final, reprezentantii televiziunilor nu au reusit sa fie cooperanti si detasati in discutia cu membrii CNA, dupa cum a tinut sa precizeze Ioan Onisei, intalnirea care s-a vrut lamuritoare inaintea acordarii unor sanctiuni, incheindu-se fara ajungerea la un punct de vedere comun.

La dezbaterile de joi pe tema Profesoarei din Zalau au fost invitati sa-si spuna parerea si reprezentanti ai Agentiei de Monitorizare a Presei, Centrului pentru Jurnalism Independent si Asociatiei Jurnalistilor din Romania. Intre altele, Ioana Avadani, directoarea CJI, a lansat idea gasirii unui avocat care sa fie dispus sa rezolve cazul profesoarei din Zalau, care sustine ca a ajuns pe internet in ipostaze sexi, fara acordul ei.

Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent: Nu exista o dovada asupra acuzelor aduse acestei femei nevinovate, povestea este alta si anume cine ma apara pe mine, ca cetatean, cand cineva imi invadeaza fraudulos calculatorul. Indiferent de ce imagini s-au folosit, comentariile sunt grave si nu exista nici o simpatie pentru aceasta persoana care este victima unei manipulari a informatiei virtuale.

Directorul CJI a atentionat asupra faptului ca aceste cazuri vizeaza, in special, femeile. Profesorul de filosofie care a ajuns cu poze nud pe site-ul Universitatii Bucuresti s-a bucurat de foarte multa simpatie, si-a sustinut ea afirmatia.

Ciprian Stoianovici, membru in Colegiul Director al Asociatiei Jurnalistilor din Romania: Problema este difuzarea imaginilor care au facut audienta. Ele au un autor si nu pot fi publicate fara acordul acestuia. Exista site-uri ultrapublice, site-uri de dating, dar profesoarea nu si-a dorit sa puna imaginile pe site-ul Realitatea sau Antena. Daca depune plangere la politie, asta va insemna reluarea imaginilor. Media devine prin astfel de abordari partenerul de santaj pentru oricine va dori sa recurga la asa ceva. Fara ca cineva sa-si puna problema daca are sau nu dreptul de autor pentru difuzarea lor. Eu as scoate bani din toata povestea asta daca as fi in locul profesoarei. Bani platiti de televiziuni si de ziare, cu care as trai linistit toata viata de acum incolo. Calcarea in picioare a dreptului la intimitate a acelei persoane nu se justifica.

Iata care au fost, pe scurt, argumentele sefilor de la stiri prezenti la sedinta CNA din partea posturilor incriminate:

Adriana Pava, directorul de stiri Antena 1: In subiectele prezentate de Antena 1 si 3 nu exista speculatii. Nu pot sa spun ca ea si le-a postat. N-am facut decat sa prezentam cazul.

Politia a declarat ca nu intreprinde nimic pentru ca nu exista o plangere. Nu credeti ca ar fi trebuit sa depuna o plagere? De ce nu a facut nimic sa se apere?. In replica, membrul CNA, Ioan Onisei, a tinut sa precizeze: Intrebarea dumneavoastra este foarte departe de deontologia profesionala. Dumneavoastra presupuneti ca eu sunt vinovat pentru ca nu ma apar. Daca a doua zi se sinucidea?, a adaugat el.

Catalin Popa, seful departamentului de stiri Realitatea TV: Vorbim despre un sistem de invatamant, despre un examen de bacalaureat care in acest an a avut foarte multe lacune. De aceea cred ca putem vorbi de interes public in aceasta situatie. Internetul este un spatiu public, pana la urma. Imaginile circulau printre elevi de o perioada mare de timp. In astfel de cazuri, raportul dintre profesori si elevi sufera niste perturbari. Este un subiect jurnalistic pe care inca il documentam. Nu exista o infractiune atat timp cat nu exista o plangere.

Nicoleta Gavrila, seful departamentului de stiri Prima TV: Noi am spus in materialul prezentat ca situatia a periclitat relatia profesoarei cu elevii, nimic mai mult.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »