Categoric, salajenii refuza vaccinul anti-cancer

Magazin Salajean 8 decembrie 2008 0

Categoric, salajenii refuza vaccinul anti-cancer

* In Salaj, doar 22 de fetite din 1.162 au fost vaccinate contra HPV

Vaccinul impotriva cancerului de col uterin este in continuare refuzat de majoritatea parintilor. In Salaj, doar 7,6 la suta dintre acestia au fost de acord pentru vaccinarea fetitelor contra virusul HPV. Astfel, pana in data de 4 decembrie 2008, ora 13.00, la Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Salaj, au fost inregistrate 1.093 de eleve de clasa a IV-a, dintre care doar pentru 83 si-au dat acordul parintii. Pentru vaccinarea a celor 947 fetite, la Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Salaj s-a inregistrat refuzul scris al parintilor, absenti de la sedintele de informare fiind parintii a 63 de eleve.

In Zalau, situatia celor care refuza vaccinul contra HPV este si mai sumbra. Purtatorul de cuvant din cadrul ASP Salaj, Mihai Cheseli, ne-a comunicat datele inregistrate pentru municipiu. Chiar daca in prezent, situatia nu a fost definitivata, pentru Zalau, au fost inscrise in program 241 de fetite, dintre care 225 eleve de clasa a patra nu vor fi vaccinate, absenti de la sedintele de informare fiind parintii a 8 fetite. Astfel, din cele opt acorduri pentru vaccinarea contra HPV, pana joi, 4 decembrie, au fost vaccinate patru fetite, ne-a precizat Mihai Cheseli.

Vineri, din datele primite de la ASP Salaj, au fost vaccinate alte cinci fetite de clasa a IV-a. Pot sa prezint doar situatia actualizata privind vaccinarea HPV, dar nici acum nu este definitiva, mai sunt doua comune care trebuie sa ne transmita datele. Campania s-a extins pana in 19 decembrie, prin urmare, zilele urmatoare situatia se poate schimba. Exista si posibilitatea ca unii dintre cei absenti sa doreasca vaccinul sau, dintre cei care au refuzat, sa solicite in cele din urma vaccinarea. Astfel, din situatia existenta vineri, la ora 12.00, rezulta ca, la nivel de judet, sunt inscrise 1.162 de fetite, dintre care 1.015 refuza vaccinarea, numarul celor ce au primit acordul parintilor ramanand acelasi, 83. Pana la data precizata au fost vaccinate doar 22 de eleve. Au absentat de la sedintele de informare parintii a 64 de fete de clasa a patra.

Pentru ca cele 23 de milioane de euro date de Ministerul Sanatatii Publice pe mult discutatul vaccin sa nu

reprezinte o chiar asa de mare pierdere pentru minister si, implicit, pentru stat, campania nationala de vaccinare gratuita a fetitelor din clasa a IV-a impotriva Virusului Papiloma Uman (HPV) va continua pana in data de 19 decembrie 2008. Potrivit unui comunicat al Autoritatii de Sanatate Publica Salaj in ceea ce priveste fetitele care nu au fost vaccinate ca urmare a refuzului parintilor, in cazul revenirii asupra deciziei, parintii pot solicita vaccinarea pana in data de 15 decembrie 2008. Solicitarile formulate ulterior acestei date, vor fi luate in considerare la viitoarea campanie, in care vor fi incluse fetitele care sunt acum in clasa a III-a. Scopul programului este de prevenire a cancerului de col uterin. Decizia initierii si finantarii unui astfel de program a fost impusa de realitatea romaneasca: cancerul de col uterin reprezinta prima cauza de mortalitate prin cancer la femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 ani. In fiecare zi, in Romania, sase femei mor din cauza cancerului de col uterin, iar, in fiecare an, peste 3000 de femei sunt proaspat diagnosticate. Vaccinarea este cea mai eficienta metoda de prevenire a infectiei HPV, responsabila de aparitia cancerului de col uterin. Conform recomandarii specialistilor, vaccinul se administreaza la varsta de 9 – 12 ani, inainte de inceperea vietii sexuale si posibila infectare cu Virusul Papiloma Uman (HPV). Vaccinarea include administrarea a trei doze de vaccin in decurs de 6 luni. In urma administrarii a peste 30 de milioane de doze de vaccin in intreaga lume, la femeile si fetele de peste 9 ani, s-a demonstrat ca vaccinul impotriva cancerului de col uterin are un profil de siguranta foarte bun, se prezinta in comunicatul ASP.

De mai bine de o luna, Ministerul Sanatatii a initiat campania de vaccinare contra HPV, insa, pana in prezent, majoritatea parintilor nu au fost convinsi sa accepte ca fetitele lor sa fie vaccinate. Motivul l-au reprezentat discutiile pro si contra in privinta eficientei vaccinului, dar vina apartine, de fapt ministerului, pentru graba in care a inceput campania de informare: cu patru zile inainte de a incepe efectiv vaccinarea.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »