Cât ne costă pomul de Crăciun

Mihaela Oprea 18 decembrie 2012 1
Cât ne costă pomul de Crăciun

Sărbătorile de iarnă se apropie cu paşi repezi, astfel încât zălăuanii îşi caută pomul de Crăciun. Preţurile sunt aproximativ aceleaşi de anii trecuţi, începând de la 25 de lei pentru un brad mai mic.

Comercianţii au scos brazii la vânzare, încă de la finele săptămânii trecute. Sunt mai multe locaţii în municipiu unde aceştia au pus la dispoziţia cumpărătorilor sute de brazi din care zălăuanii să aleagă.
Potrivit datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Zalău, Manuela Ghiuruţan, au fost aprobate şase locuri pentru comercializarea brazilor. Mai precis, cei interesaţi pot să-şi cumpere un pom de Crăciun de la: din staţia de autobuz de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, de la Troiţă, parcarea de la Sala Sporturilor, din cartierul Brădet – vis-a-vis de Biserica “Sf. Ştefan”, din cartierul Porolissum – lângă staţia de carburanţi, în parcare sau din Piaţa 1 Decembrie 1918 – în cadrul Târgului de Crăciun.
Preţurile pentru brazii argintii autohtoni încep de la 25 de lei, dar pot ajunge până la 90 de lei, în funcţie de dimensiuni. Astfel, pentru brazi între 1-1,20 de metri, preţul este între 25 şi 30 de lei; pentru brazi între 1,20 – 1,50 preţul variază între 35 şi 45 de lei; între 1,50 – 2 metri, preţul este între 45 şi 55 de lei; iar între 2 – 2,5 metri, preţul este între 55 şi 70 de lei. Pentru ceea ce depăşeşte 2,5 metri şi până în 3 metri, preţul este între 70 şi 90 de lei.
Dacă vorbim de brazi din Danemarca, preţurile cresc simţitor. Pentru un brad de circa un metru, cumpărătorul va trebui să achite suma de 50 de lei. Pentru cei de aproape 2 metri, preţul se dublează, ajungând chiar la peste 100 de lei. Cei care depăşesc 2 metri se vând şi cu 150 de lei.
Doar că, la fel ca în fiecare an, cumpărătorii au spus că sunt dispuşi să negocieze. Astfel, zălăuanii care doresc să cumpere pot începe negocierile pentru un brad mai ieftin.
Bineînţeles, există pe piaţă şi brazi de la Direcţia Silvică Sălaj. Pentru sărbătorile de iarnă din acest an, silvicultorii sălăjeni scot la vânzare 11.000 de pomi de Crăciun, din speciile douglas şi molid.
Arborii provin din pepinierele Direcţiei Silvice, iar sălăjenii interesaţi îi pot achiziţiona de la cele şase ocoale silvice din judeţ. În Zalău, pomii de Crăciun vor fi comercializaţi la centrul de colectare a fructelor de pădure situat în vecinătatea societăţii Vinalcool. Preţurile variază în funcţie de înăţime şi sunt neschimbate de anul trecut. Astfel, un douglas sau un molid cu înălţimea cuprinsă între 0,7 şi 1,3 metri costă 12,5 lei, unul între 1,3 şi 2 metri costă 19 lei, iar un pom cu înălţimea cuprinsă între 2 şi 3 metri se va vinde cu 25 de lei.
Ca să ajungă la înălţimea potrivită pentru comercializare, pomii de Crăciun din speciile douglas şi molid au nevoie de şapte-opt ani, în timp ce brazii, de circa 10 ani.

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. oarecare 20 decembrie 2012 at 12:05 - Reply

    Se vand la centrul de colectare? Mai ieri, erau doar niste busteni imensi pe acolo.. creanga de brad nu am vazut prin zona.

Lasa un Raspuns »