Castrele de la Moigrad şi Buciumi, reabilitate cu 36 milioane de lei

Andreea Vilcovschi 26 octombrie 2012 5
Castrele de la Moigrad şi Buciumi, reabilitate cu 36 milioane de lei

Aproape 36 milioane de lei vor fi investiţi în următorii doi an în restaurarea casterelor romane din localităţile Buciumi şi Moigrad. Contractul de finanţare pentru proiectul “Circuitul castrelor romane din judeţul Sălaj” a fost semnat vineri, 26 octombrie, de către Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, şi Claudiu Coşier, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională de Nord-Vest (ADR NV).

Acesta este cel de-al nouălea proiect pe care administraţia judeţului îl derulează prin Programul Operaţional Regional. Valoarea totală a proiectului este de 35,86 milioane de lei, 1,51 milioane de lei reprezentând contribuţia CJ Sălaj. “Prin această investiţie, ce vizează restaurarea siturilor arheologice cu valoare naţională, Porolissum şi Buciumi, urmărim să valorificăm patrimoniul istoric şi cultural al judeţului”, a declarat Marc.

Potrivit spuselor sale, la Porolissum vor fi executate lucrări de conservare primară, va fi reabilitat un drum de peste 3,7 kilometri, vor fi amenajate alei pietonale pe o distanţă de 9 kilometri, va fi asigurat iluminatul ambiental şi vor fi reavăzute lizate două parcări, un pod şi puncte de informare. Şi la castrul de la Buciumi sunt prevăzute lucrări de conservare, reabilitarea unui drum de acces pe 0,7 kilometri, amenajarea a două parcări, a unui punct de informare, a unui pod, realizarea iluminatului ambiental şi instalarea unui lift vertical pe o distanţă de 115 metri.

“Am convingerea că acest proiect va constibui la punerea în valoare a celor două castre, importante puncte de atracţie turistică, va atrage venituri suplimentare şi va determina crearea de noi locuri de muncă”, a mai spus oficialul CJ Sălaj.

La rândul său, Claudiu Coşier consideră că prin proiectul administraţiei judeţului, “Sălajul reuşeşte să se încadreze în strategia 2007-2013, de a crea elementele acelui mix necesar pentru atragerea turiştilor în regiune. Sălajul are aceste castre romane care deţin un potenţial turistic foarte mare, încă neexploatat. În acest mix, trebuie să existe, printre altele, şi servicii turistice de calitate”.

Referindu-se la problemele pe care le întâmpină, în prezent, programele operaţionale, Coşier a ţinut să precizeze că în cazul POR este vorba doar despre o “presuspendare”, ceea ce presupune că “timp de 60 de zile nu se fac plăţi. Dar ele nu s-au făcut din iunie, prin urmare nu e nimic nou. Presuspendarea nu înseamnă că se pierd bani. Vom recupera sumele anul viitor, cu condiţia ca respectivele cheltuieli să se realizeze conform reglementărilor şi interpretărilor Comisiei Europene vizavi de achiziţiile publice. Regretăm, totuşi, că s-a luat această măsură pe un program pe care mai ales beneficiarul a depus eforturi semnificative”.

Comentarii

comments

5 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. IOAN DUSCAS 26 octombrie 2012 at 18:29 - Reply

  tot nu intzeleg cu ce imi este superior acest securist de shi-a permis sa imi anuleze voturile !

  • alin 27 octombrie 2012 at 13:23 - Reply

   atat foto, cat si gramatica sunt demne de un film cu prosti.

   • Anonim 29 octombrie 2012 at 09:42 - Reply

    Bun comentariu!

 2. IOAN DUSCAS 27 octombrie 2012 at 14:57 - Reply

  UN SEKURIST DE IMPORT CE FACE CE VREA SHI CUM VREA IN ACEST JUDETZ !
  BINENTZELES KA NU-I LIPSESC LINGAII !
  DECI DAKA STAI PE AICI PIERZI DIN ACTIVITATEA DE LINS ASHA KA NU TE PIERDE PRETENE IN TOT FELUL DE ANALIZZE !

  • Tibi Marc 27 octombrie 2012 at 20:25 - Reply

   Daca vrei sa ma critici poti sa o faci ca nu ma supar, dar scrie corect nu-ti mai bate joc de limba romana. In curand o sa organizez un casting pentru lingai, daca te intereseaza poti participa, cu mustacioara aia ai putea face treaba buna.
   Iti dau cuvantul meu ca nu ti-am anulat niciun vot, dar pot sa-ti spun ca din cele 4 voturi pe care le-ai avut unul a fost de la mine.
   Apropo, cand ai timp treci pe la mine pe la birou sa bem o cafea, asta asa ca de la candidat la candidat.

Lasa un Raspuns »