Case pentru sinistratii de pe Dealul Ortelecului

Magazin Salajean 24 octombrie 2007 0

* Primaria Zalau vrea sa identifice un teren, pentru a efectua un schimb cu proprietarii caselor afectate de alunecarea de teren de pe str. Porolissum, astfel incat acestia sa-si poata construi noi locuinte

* Dupa ce terenul va fi identificat, Primaria va promova un proiect de hotarare de Guvern pentru obtinerea de fonduri necesare construirii noilor locuinte

Povestea alunecarilor de teren de pe str. Porolissum din Zalau e veche. La fel si posibilitatea ca o parte din casele de pe aceasta strada – Dealul Ortelecului – sa se prabuseasca. Au fost intalniri, medieri, aruncatul pisicii peste gard, uite vinovatii, nu-s vinovatii etc. La inceputul anului in curs, primarul Radu Capilnasiu ne-a declarat ca in zona situatia se agraveaza pe zi ce trece, iar Primaria Zalau se va implica in rezolvarea situatiei prin realizarea de studii tehnice si prin demersuri ce urmeaza sa fie facute pentru obtinerea de bani in vederea stabilizarii versantului cu pricina. Iata ca acum lucrurile, oarecum, au intrat pe un alt fagas.

Ieri, purtatorul de cuvant al Primariei, Maria Manuela Ghiurutan, ne-a informat ca, in urma sesizarilor formulate de locuitorii de pe str. Porolissum, nr. 61 – 84, referitoare la alunecarile de teren provocate de exploatarea carierei de ceramica de catre SC Cemacon SA Zalau, o echipa de specialisti din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Porolissum s-a deplasat la fata locului pentru evaluarea situatiei. In nota de constatare intocmita se precizeaza printre altele ca alunecarea de teren este activa, in zona s-au executat exploatari de argila si ca sunt vizibile crapaturile in sol.

Zona Dealul Ortelecului este declarata zona de risc natural si, prin urmare, pentru aceasta zona nu se elibereaza autorizatii de constructii. Reprezentantii autoritatii locale si ceilalti membri ai comisiei au convenit ca pentru familiile care locuiesc acolo, Primaria municipiului Zalau sa identifice un teren, pentru a efectua un schimb cu proprietarii, astfel incat acestia sa-si poata construi noi locuinte. O data terenul identificat, Primaria municipiului Zalau va promova un proiect de hotarare de Guvern pentru obtinerea de fonduri necesare construirii noilor locuinte. Facem mentiunea ca se intampina greutati in ceea ce priveste identificarea terenului necesar pentru schimb deoarece procesul de retrocedare a imobilelor preluate de stat nu s-a finalizat, iar prin legile in vigoare suntem obligati sa oferim celor indreptatiti teren in natura, a declarat Maria Manuela Ghiurutan. Despre cand si cum va fi realizat acest demers, evident, vom reveni la momentul potrivit.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »