Casa de schimb valutar, amendata cu 5.000 de lei

Magazin Salajean 26 februarie 2010 0

Casa de schimb valutar, amendata cu 5.000 de leiPatronul unei case de schimb valutar din judetul Salaj s-a ales cu o amenda de 5.000 de lei, in urma unui control efectuat, zilele trecute, de comisarii de la Protectia Consumatorilor Salaj. Potrivit directorului coordonator adjunct al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Salaj, Cosmin Silaghi, controlul efectuat in data de 20 februarie, a vizat activitatea a opt operatori economici.

La sase dintre acestia au fost constatate abateri, cinci primind doar avertismente, deoarece deficientele au fost remediate in timpul controalelor. Doar unul s-a ales cu amenda, in valoare de 5.000 de lei, pentru faptul ca folosea la tranzactiile de schimb valutar un formular neconform legii in vigoare.

Tot la casele de schimb valutar din judet au avut loc controale si in perioada 1-5 februarie. Actiunea de control a fost dispusa la nivel judetean, vizand activitatea a 16 operatori economici avand ca domeniu de activitate tranzactiile de schimb valutar.

Au fost constatate abateri la sase case de schimb valutar verificate, toate din cadrul institutiilor financiar bancare. Este vorba de abateri privind nerespectarea normei bancare 4/2005 a Bancii Nationale Romane. S-au aplicat patru avertismente si doua amenzi de 6.000 de lei, a mentionat Cosmin Silaghi.

Legea privind casele de schimb valutar a fost modificata de la inceputul anului, ca urmare a mai multor reclamatii venite din partea consumatorilor, cu privire la faptul ca au fost inselati cu diferite sume de bani la efectuarea tranzactiei.

Astfel, casele de schimb valutar sunt obligate sa respecte reguli mai stricte in ce priveste modul de afisare a cursului de schimb, orice client nemultumit putand sa ceara anularea tranzactiei si restituirea banilor.

Potrivit noii legi, afisarea oricaror altor informatii pe suportul unic sau afisarea altor suporturi care fac referire la cursul de schimb este strict interzisa. In acelasi timp, este prevazut dreptul consumatorilor ca, in cazul in care constata neconcordante intre cursul valutar afisat si cel mentionat in formularul de acceptare a tranzactiei sau pe bonul fiscal, pot solicita in scris, in cel mult 24 de ore, anularea tranzactiei.

De asemenea, in cazul in care operatorul economic percepe comision pentru operatiunile de schimb valutar, cursurile de schimb afisate pe panoul unic de la exteriorul casei de schimb vor include si comisioanele practicate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »