Cartofi infectati pe piata salajeana

Magazin Salajean 14 ianuarie 2011 0

Cartofi infectati pe piata salajeana

La producatorii agricoli din zona Crasna, Banisor si Sag s-au gasit cartofi infectati cu bacteriile putregaiul brun si patarea inelara. Boala afecteaza cartoful in intregime, acesta nemaiputand fi consumat. Mai mult, dupa cum a apreciat Nicolae Jugrestan, seful Unitatii Fitosanitare din Zalau, fiind un organism de carantina, care se propaga foarte repede, cantitatea de cartofi infectata trebuie distrusa. Cartofii pot fi utilizati pentru hrana animalelor, doar dupa ce au fost fierti, timp de 30 de minute. Solul pe care s-au cultivat cartofii depistati bolnavi trebuie verificat si lasat nefolosit timp de trei ani.

Transmiterea bolii este alarmant de facila si se face prin samanta, dar si prin sol, utilaje agricole, animale, sau apa, iar combaterea este practic imposibila. Singura metoda de stavilire este carantina fitosanitara. Rareori simptomele pot fi sesizate pe teren, iar atunci cand este cazul, acest lucru se observa abia la sfarsitul sezonului. Frunzele si tuberculii scad doar in dimensiuni, constatandu-se o atrofiere a plantei, care, de cele mai multe ori, se confunda cu o viroza. Se intampla adesea ca simptomele sa fie mascate de alte boli, de vatamari mecanice sau de simptomele de degenerare fiziologica. De cele mai multe ori, boala este descoperita la consumul cartofului, respectiv, dupa curatarea si taierea lui.

Monitorizarea cartofului de consum este una din atributiile unitatilor fitosanitare si se face pe minim 50 la suta din suprafetele cultivate cu cartofi din intreg judetul. Anul trecut, dupa cum a facut cunoscut Nicolae Jugrestan, au fost monitorizate 3.400 hectare, de unde au fost prelevate probe pentru putregaiul brun si patarea inelara. Peste 37,7 la suta din probele primite, pana acum, indica faptul ca in Salaj sunt cartofi infestati cu aceste baterioze, in special din Crasna, Banisor si Sag. In urma anchetelor derulate de specialistii Unitatii Fitosanitare la peste 70 la suta dintre producatori, s-a depistat ca acestia au folosit samanta de cartofi achitionata din zona Brasov, Covasna, Harghita (de la comercianti care isi vand marfa la marginea drumurilor), care nu a fost verificata si pentru care nu au primit certificat fitosanitar.

Majoritatea producatorilor din Salaj, care cultiva cartofi sunt tineri, a spus seful Unitatii Fitosanitare, si au pus problema pretului ridicat al semintei tratate. Multi nu vor sa inteleaga ce inseamna samanta certificata si cat de important este sa fii producator inregistrat.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »