Cartea de munca electronica este obligatorie

Magazin Salajean 8 ianuarie 2007 0

Companiile au obligatia ca, incepand cu aceasta luna, sa completeze, pe langa carnetele de munca, si registrul electronic de evidenta al salariatilor, pe care il vor transmite Inspectoratelor Teritoriale de Munca (ITM). In conformitate cu HG 161/ 2006, obligativitatea angajatorilor de a intocmi aceste registre electronice ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 septembrie 2006. Acest termen a fost amanat insa de Guvernul Romaniei, cu patru luni, prin HG 1.094/2006.

Registrul se completeaza in format electronic, in ordinea angajarii si cuprinde elementele de identificare a salariatilor, data angajarii, functia, ocupatia, tipul contractului individual de munca, s.a.m.d.. Registrele electronice au ca scop reducerea formalitatilor administrative de evidenta a angajatilor si crearea unei baze de date, la nivelul Inspectiei Muncii, care va cuprinde toate contractele individuale de munca. Registrele pe hartie, se vor pastra si se vor arhiva la nivelul angajatorilor. Aplicatia pentru registrul electronic de evidenta a salariatilor poate fi descarcata in mod gratuit de pe pagina de internet a Inspectiei Muncii (www.inspectmun.ro).

Angajatorii vor mai trebui sa intocmeasca un dosar personal pentru fiecare dintre angajati, cu actele necesare angajarii, contractul individual de munca sau actele referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca. Registrul in format electronic va fi transmis de catre angajatori la ITM, in termen de 20 de zile de la data angajarii primului salariat sau in termen de cinci zile de la fiecare modificare operata. Refuzul de a transmite registrele ITM-urilor va atrage dupa sine amenzi contraventionale cuprinse intre 2.000 si 5.000 RON.

La nivelul judetului Salaj, dispozitia de a detine evidenta salariatilor in format electronic nu a fost inca pusa in practica, a afirmat Mariana Pop, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Salaj. Motivul pentru care nu s-a trecut inca la acest mod de evidenta a angajatilor este acela ca nu s-a primit nimic oficial in acest sens.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »