Carte de identitate pentru Europa

Magazin Salajean 18 decembrie 2006 0

Directia Publica de Evidenta a Persoanelor Zalau anunta ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2007, se va putea circula in statele membre ale Uniunii Europene cu cartea de identitate. Astfel, locuitorii Zalaului sunt rugati sa-si schimbe buletinele de identitate cu carti de identitate, tocmai pentru a evita aglomeratiile de la ghiseu din perioada concediilor.

Actualele buletine de identitate se pot preschimba oricand, chiar daca sunt cu valabilitate permanenta – adica nu au o data de expirare si nu este nevoie de o justificare pentru preschimbarea acestora.

25.000 de persoane existente atat in municipiul Zalau, cat si in cele 13 comune deservite de Serviciul de Evidenta a Persoanelor, detin buletine de identitate. In cursul anului viitor, unui numar de 2.987 de persoane urmeaza sa le expire actele de identitate. Totodata, in cursul anului viitor, 1.189 de minori care vor implini varsta de 14 ani, vor trebui sa se prezinte la ghiseu in vederea obtinerii primului act de identitate.

Conform Ordonantei 97/2005, persoanele ale caror acte de identitate expira sunt obligate sa solicite preschimbarea acestora, cu cel putin 15 zile inainte de expirare. In ceea ce-i priveste pe minorii care implinesc 14 ani, acestia sunt obligati ca, in termen de 15 zile, sa solicite un act de identitate. Amenda contraventionala care se aplica in cazul nerespectarii acestor prevederi, este cuprinsa intre 40 si 80 RON.

Pentru a evita aceste neplaceri, Serviciul de Evidenta a Persoanelor Zalau adreseaza o rugaminte locuitorilor, de a verifica actul de identitate si de a se prezenta la ghiseul institutiei pentru a solicita o carte de identitate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »